Takaosa, josta hirvieläin tuodaan sisälle halliin. Betonissa on lämmitys, jottei jäiden aikaan tarvitse liukastella.
Nuorten toimitus

Vierailemassa upouudella hirvihallilla

Kävin tutustumassa Päijälän Seudun Metsästysseuran uuteen hirvihalliin.

Teksti ja kuvat Martta Malin

Julkaistu6.9.2024

Pihapiirissä on vanha maalaistalo, josta on remontoitu hyvin varusteltu hirvimaja. Pihapiiristä on rakentunut seuran toiminnan keskus ja nykyaikaisen hallin rakentaminen hirvien käsittelyä varten oli luonnollinen osa jatkumoa.

Seuran toiminta ei rajoitu pelkästään hirvieläinten metsästykseen, vaan se on aktiivinen toimija kylän monissa tapahtumissa ja esimerkiksi MM-rallien järjestämisessä. Hirvihallia on rahoitettu rallituotoilla ja Euroopan unionin Leader-hankkeen kautta. Päijälän Seudun Metsästysseura osallistuu MM-ralleihin muun muassa majoittamalla tuomaristoa, vastaamalla Päijälän erikoiskokeella ruuista sekä tienreunoihin vaadittavista kylteistä ja aidoista. Rallipäivänä metsästysseura osallistuu talkootyönä rallikansan turvallisuuden ja kylläisyyden varmistamiseen.

Puhtain huone on 10 metriä pitkä mahdollistaen tauluun ampumisen. Lila taustapaperi on peräisin paperikoneesta.

Jäsenet osallistuvat aktiivisesti talkootöihin

Päijälän Seudun Metsästysseuran puheenjohtaja Mika Liehu kertoi jäsenten osallistumisen rakennustöihin tärkeäksi tavaksi säästää rahaa. Kun omasta metsästysseurasta löytyy monen alan ammattilaisia, säästää paljon kustannuksissa.

Hirvihalli on elintarvikelainsäädännön mukainen, joten se soveltuu monipuolisiin käyttötarkoituksiin.  Kuitenkaan myyntiin lihaa ei viedä.

– Elintarvikelainsäädännön mukaisen hallin rakentamisessa on tiukat säännökset. Esimerkiksi lattian on noustava hieman seinille asti, hirvieläin menee likaisemmasta huoneesta puhtaampaan ja kaikkiin huoneisiin on omat siivousvälineet, jotka on merkitty, Liehu kertoo.

Liehu toteaa hallin onnistuneen kokonaisuutena hyvin. Hän nimeää onnistuneimmaksi katossa menevän radan, jonka avulla hirvet liikkuvat tilasta toiseen sujuvasti.

Ensin hirvi tuodaan sisälle ruhon käsittelytilaan, jossa se suolistetaan ja nyljetään sitä varten suunnitellussa suolistuskärryssä.

– Hirvi nostetaan sähkövinssillä kiskoille, joita pitkin ruho siirretään seuraavaan tilaan eli kylmiöön.  Kylmiössä radassa on myös ohituskaista, jotta hirvien järjestystä kiskoilla pystyy muuttamaan. Kylmiöstä ruho siirretään lihanlaittohuoneeseen. Lihanlaittohuoneen puolella kiskot laskevat alaspäin mahdollistaen lihan irrottamisen ruhosta helposti. Samassa huoneessa liha punnitaan ja pakataan muovilaatikoihin. Tilassa on myös moderni lihamylly, Liehu kertoo.

Lihankäsittelylinjasto on talvella kylmillään. Ympäri vuoden lämpöisenä pidettäviä ovat suihkutilat, keittiötila ja WC. Keittiötilaan on suunnitteilla makkarakone ja muita parannuksia.

– Vaikka rakennuksen lopputarkastus on suoritettu, osa suunnitteilla olevista asioista on vielä työn alla. Tilojen käyttöönkin liittyy vielä opettelua, Liehu kertoo.

Suolistuskärry, jossa pienemmät putket ovat siirrettäviä. Näin myös peurojen sekä vasojen suolistaminen onnistuu helposti.
Kylmiö, jossa on kahdet kiskot vierekkäin. Kylmiö viilenee noin puolessa tunnissa.

Lisää samasta aiheesta

Nuorten toimitus

Metsästäjän paras kaveri

6.9.2024
Nuorten toimitus

Kotiseudulta asvalttiviidakkoon

6.9.2024
Metsästysseuran kuntokuuri

7 vinkkiä parempaan jahtiin

6.9.2024