Oletko oikea- vai vasensilmäinen?
Silmistä toinen on tavallisesti selvästi hallitseva, eli dominoiva. Se hallitsee havaintoja ja vaikuttaa ratkaisevasti tähtäämiseen.
Aivan kuten kirjoittaminen, jääkiekkomailan käsittely tai jalkapallon potkaiseminen, on myös ampuminen yleensä luontevampaa toiselta puolelta. Valitettavan usein tämän luontevuuden jalkoihin jää havainnointiin liittyvä seikka, joka vaikuttaa ampumiseen metsästäjäuran alusta loppuun.
Ristidominanssi
Erityisesti haulikkoammunnassa ongelmia kokevat kamppailevat usein tietämättään ristidominanssin kanssa. Ristidominanssissa oikealta puolen ampuvan vasen silmä on hallitseva tai päinvastoin. Tällöin aivoille välittyvä kuva muodostuu silmästä, joka katsoo haulikkoa sivusta.
Ristidominanssi ei sinänsä ole ongelma. Se muodostuu ongelmaksi lähinnä siitä syystä, ettei sitä huomioida heti harrastuksen alkuvaiheessa. Ampujalle liian usein juurrutetaan kätisyys “väärälle” puolelle ennen kuin hallitseva silmä selvitetään.
On keskeistä ymmärtää, että ammunnassa vasen ja oikeakätisyys on toissijainen silmien dominanssiin verrattuna. Jos ampujan kätisyyttä ei valita ennen ampumaharrastuksen alkua, on täysin mahdollista ryhtyä ampumaan hallitsevan silmän puolelta.
Ongelman juuret
On tavallista, ettei Suomessa lasten silmän dominanssia selvitetä lainkaan, joten ampuja oppii tai hänet opetetaan ampumaan huomioimatta ominaisuutta. Ampuminen saattaa alkaa ilma-aseilla tai ampumasimulaattoreilla, joissa on käytössä optinen tähtäin, eikä ongelmaa välttämättä havaita. Ongelma paljastuu, kun kuvaan astuu haulikko ja haulikkoammunnassa tarve tarkastella maailmaa molemmat silmät auki.
He, joilla ei ole ristidominointia, ovat usein täysin tietämättömiä ongelmasta. He ymmärtävät asian vasta siirtäessään haulikon väärälle olalle yrittäen tarkastella maailmaa molemmat silmät avoinna. Tällöin näkökentässä korostuu aseen kylki, ei tavoiteltu tähtäyskuva. Tätä kannattaa kokeilla, jotta ristidominoinnin vaikutuksen voi ymmärtää.
Liian myöhäinen diagnoosi
On harmillisen tavallista, että ongelma huomataan vasta ammattimaisen ampumakouluttajan astuessa kuvioihin. Taustalla saattaa olla vuosien tai vuosikymmenten harrastaminen ja ampumisen vaikeudet.
Liian myöhään havaittu ristidominointi tekee esimerkiksi kätisyyden vaihtamisesta vaikeaa ja kallista. Koko asekalusto kivääreitä myöten saattaa olla jo hankittuna, joten kynnys vaihtaa kätisyys haulikkoammunnan helpottamiseksi on usein ajatuksena mahdoton.
Kikkoja ja ratkaisumalleja
Aina kun ampuja on aloittamassa harrastusta ja ristidominointi havaitaan, on järkevintä vaihtaa ampujan kätisyys hallitsevan silmän puolelle. Se on ainoa varma keino päästä ongelmista kertaheitolla eroon. Se onkin suositeltavin tapa erityisesti nuorilla ja kokemattomilla ampujilla, jotka eivät ole vielä hakanneet kätisyyttä selkärankaansa. Mitä nuorempi ampuja on, sen helpommasta muutoksesta on kyse.
Vaikka ampujan kätisyys olisi jo valittuna ristiin silmään nähden, ei peli ole menetetty. Tällöin hallitsevaa silmää on mahdollista häiritä siinä määrin, että ampumakätisyyden puoleinen silmä muuttuu havaintoja tekeväksi, tähtääväksi silmäksi. Rataolosuhteissa se tapahtuu esimerkiksi samentamalla ampumalasien linssiä, jolloin hallitsevan silmän näkökyvyn heikkeneminen hoitaa asian.
Metsästyksessä kikkailu on vaikeampaa. Käytännössä ainoa toimiva tapa on sulkea dominoiva silmä juuri ennen ampumasuoritusta, jotta se ei ”varasta” ja ampuja ammu siksi metritolkulla kohteen sivulta ohi. Silmän sulkeminen toimii todistetusti, mutta se ei onnistu ilman ahkeraa harjoittelua.
Esteitä matkalla
Moni aloittaa ampumaharrastuksensa lähipiirin aseilla ja asenteiden vaikutuspiirissä. Valitettavimpia ovat tilanteet, jossa aloittavalta ampujalta vaaditaan sopeutumista olemassa olevaan kalustoon esimerkiksi taloudellisista syistä. Tällöin kätisyyden valinnassa laiminlyödään hallitseva silmä ja ampuminen aloitetaan väärältä puolen.
Naisilla vasensilmäisyys vaikuttaa olevan yleisempää kuin miehillä, joten naisista suurempi osa ampuu paremmin ja luonnollisemmin vasemmalta puolelta. Tässä törmätään yhtä aikaa kahteen asiaan. Perintöhaulikko ei sovi naiselle mitoitukseltaan ja kätisyydeltäänkin se on usein väärä. Valitsemalla vasenkätinen haulikko naisten mitoituksilla ampujan polku olisi helppo, mutta valitettavan usein tunnearvon sisältävä papan tai puolison vanha haulikko on kuitenkin se, millä pitää pärjätä. “Meidän perheessämme ammutaan oikealta!”.
Pienen asian vakavat vaikutukset
Pahimmillaan silmän hallinnan selvittämättä jättäminen tai sen merkityksen vähättely johtavat harrastuksen loppumiseen. Moni jättää haulikkoammunnan kokonaan pois, koska ongelma muodostuu niin merkittävästi ammuntaa haittaavaksi. Kiväärimetsästys säilyy, koska optisen tähtäimen kanssa hallitseva silmä voidaan sulkea häiritsemästä.
Ilmiön kanssa jatkuvasti painivia metsästäjiä toki on ja he kamppailevat ongelmansa kanssa sisukkaasti. Panostuksistaan huolimatta he harvoin saavat rauhaa perusongelmaltaan ja varsinkin nopeissa riistatilanteissa ristidominanssi nousee pintaan pilaten suorituksen. Jos tarmoa on, kätisyyden vaihtamista kannattaa harkita, vaikka se aluksi saattaa tuntua tuskaisen vaikealta.
Näin hallitseva silmä testataan
Tarvitaan kaksi kättä, avoinna olevat silmät sekä jokin kiintopiste. Kämmenet nostetaan kohteen suuntaan siten, että peukalot risteävät ja sormet ovat päällekkäin, jolloin peukaloiden ja kämmenten keskelle jää pieni kolmion muotoinen aukko. Tämän aukon läpi katsotaan molemmat silmät auki kiintopistettä, jonka jälkeen silmiä suljetaan vuorotellen, käsiä liikuttamatta. Se silmä, jolla kohde pysyy näkyvillä, on hallitseva.
Kyseessä ei ole näkökyvyn mittaaminen, vaan havainnointiin liittyvä testi. Testattavat itse toki monesti pyrkivät haittaamaan testin läpivientiä liikuttamalla käsiään, kun silmän sulkemisen yhteydessä kohde katoaa aukosta. Tämä saattaa sotkea jonkin verran testattavaa ja testaajaa, mutta kun asiaan kiinnittää huomiota, voidaan silmän hallinta selvittää helposti.
Välimaastoa ja näkökyvyn muutoksia
Ihmiset ovat usein joko täysin oikea- tai vasensilmäisiä, mutta näiden lisäksi on olemassa myös välimuotoja, joissa hallitseva silmä vaihtelee. Toisaalta on myös tilanteita, joissa silmän hallitsevuus vaihtuu esimerkiksi silmän asennosta johtuen. Tällöin silmän hallitsevuuden merkitys kätisyyteen ei ole yhtä suuri kuin selkeästi hallitsevien silmien kanssa.
Myös näkökyvyn muutos voi vaikuttaa. Jos hallitsevan silmän näkökyky on heikentynyt, voi tuloksena olla vääriä tulkintoja testatessa hallitsevaa silmää. Voi käydä niinkin, että alisteinen silmä alkaa ”varastaa” hallintaa itselleen, kun hallitsevan silmän näkökyky heikkenee, vaikka iän myötä.
Toisaalta haulikon väärä mitoitus saattaa oireilla samalla tavalla, eli jos haulikossa on liian matala perän harja, voi hallitseva silmä jäädä kokonaan aseen lukkorungon peittoon, jolloin väärä silmä varastaa shown.