Testikoirakoiden valinnassa painotettiin muun muassa metsästysalueen susiriskiä ja alueellista kattavuutta. Enemmistö koirista oli hirvi- tai ajokoiria. Liivin hyvä istuvuus on tärkeintä, jotta liivi ei haittaa koiran työskentelyä tai liikkumista.

Kokeilu muutti mielipiteitä koirien suojaliiveistä

Suomessa testattiin ensikertaa laajamittaisesti koirien susisuojaliivejä. Kaksisataa metsästäjää koirineen osallistui kokeiluun keräten arvokasta käyttökokemusta liiveistä metsästystilanteissa.

Teksti Mari Tikkunen ja Mikael Luoma

Julkaistu11.7.2025

Ruotsista saatujen kokemusten mukaan teräspiikein varustetut suojaliivit ovat paras suoja koiralle suden hyökkäystä vastaan. Suden purressa piikit aiheuttavat kipua, mikä saa suden lopettamaan hyökkäyksen. Ruotsissa on vuoteen 2023 mennessä dokumentoitu kolme susihyökkäystä piikein suojatuilla koirilla, ja näistä vain yksi loukkaantui.

SusiLIFE-hankkeen testin aikana yksi liiviä käyttänyt koira joutui suden hyökkäyksen kohteeksi, mutta selvisi hyvin lievin vammoin. Lisäksi kokeilun aikana tapahtui muutamia todennäköisiä suden ja koiran kohtaamisia, mutta ilman fyysistä kontaktia eläinten välillä.

Metsästyskauden 2024–2025 alussa testaajille jaettiin kahta erilaista liivimallia: Dogtech One Gen2 ja Genzo Wolf, sata kappaletta kutakin. Molemmat liivimallit sisälsivät viiltosuojamateriaalin lisäksi teräspiikkejä. Dogtechin malliin oli mahdollista lisätä liivin sisälle myös erilliset kellukkeet ja ostaa erikseen piikein varustettu kaulasuoja. Molemmissa liiveissä oli huomioväritys ja heijastimia lisäämässä liivien näkyvyyttä.

Kokeilun tavoitteena oli selvittää, soveltuvatko teräspiikein varustetut liivit Suomen olosuhteisiin ja suomalaisiin metsästysmuotoihin. Testin tarkoituksena ei ollut asettaa koiria alttiiksi susivahingolle, vaan metsästäjiä kehotettiin toimimaan suojaliivin kanssa samalla tavalla kuin toimisivat ilman liiviä.

Jäykkä materiaali asetti haasteita

Suurin osa liiviä testanneista koirista tottui liivin käyttöön hyvin, ja useimpien testaajien mukaan liivin istuvuus oli hyvä. Kokeilun aikana kävi kuitenkin ilmi, että sopivan liivikoon ja -mallin löytäminen voi olla vaikeaa. Osa testaajista joutui muokkaamaan liiviä koiralleen sopivaksi esimerkiksi kaventamalla etujalkojen väliin tulevaa rintaosaa. Liiveihin toivottiinkin enemmän välikokoja sekä erillisiä malleja nartuille ja uroksille. Saman rodun sisälläkin saattoi olla merkittäviä eroja siinä, mikä liivikoko ja -malli koiralle sopi.

Ongelmakohdaksi suojaliiveissä koettiin kaula- ja rintaosan jäykkyys. Osa testaajista mainitsi, että erityisesti etupään liikeradat saattoivat estyä liivien takia, mikä lisäsi lihashuollon tarvetta.

Koirien työskentelyyn vaikuttivat eniten liivin istuvuus, kastuneen liivin paino, piikit ja kuumuus etenkin alkukaudesta. Liivit saatettiin kokea jäykiksi ja ne vähensivät koiran liikkuvuutta rajoittaen siten työskentelyä. Osa koirista siirtyi esimerkiksi käyttämään enemmän teitä.

Joidenkin koirien hakutyöskentelyyn liivit vaikuttivat lyhentäen hakulenkkejä. Toisaalta tämä saatettiin kokea positiiviseksi etenkin susialueilla. Lisäksi jotkut testaajista kokivat liivin pitävän pusikossa kovaa ääntä.

Suurin osa ei kokenut haittaa piikeistä

Molemmissa liivimalleissa teräspiikit olivat irrotettavia. Noin kaksi kolmesta testaajasta ei kokenut teräspiikeistä haittaa liiviä käytettäessä. Ne, jotka antoivat piikeistä palautetta, mainitsivat esimerkiksi piikkien hidastavan koiran liikkumista tiheiköissä tai keräävän kasvillisuutta sekä maalla että vedessä.

Liivin vaikutus koiran uimiseen vaihteli. Useat testaajat kertoivat koiran uineen liivi yllään totuttuun tapaan, tai jopa aiempaa innokaammin. Osa puolestaan raportoi liivin painon lisääntyvän sen kastuessa, mikä saattoi vaikeuttaa koiran ylös pääsyä vedestä erityisesti jyrkissä rantapenkereissä.

Lähes kaikki testaajat olivat käyttäneet liiviä myös lumisissa olosuhteissa. Heistä yli puolet ilmoitti, ettei suojaliivi vaikuttanut koiran työskentelyyn lumessa. Vaikutuksia kokeneet kertoivat useimmin lumen kertymisestä liivin sisään.

Liivi suojaa muutoinkin

Ehkä merkittävin liivistä saatu palaute liittyi sen tuomaan turvantunteeseen susialueilla liikuttaessa. Testaajat pitivät suojaliiviä hyvänä keinona vähentää susivahinkojen riskiä. Lisäksi liivin koettiin lisäävän yleistä turvallisuutta metsästykseen ja harjoitteluun liittyvissä tilanteissa. Yhtenä tärkeimmistä hyödyistä mainittiin liivin kirkas väritys ja heijastimet, jotka parantavat koiran näkyvyyttä merkittävästi esimerkiksi liikenteessä.

Lisäksi testaajat mainitsivat liivin suojaavan myös muilta vaaroilta kuin susien kohtaamisilta. Yksi liiviä käyttäneistä koirista kohtasi ilveksen, mutta selvisi isommitta vahingoitta. Toinen testaaja kertoi liivin pelastaneen koiran hirvisonnin pukatessa tätä sarvillaan. Kolmas koira oli pelastunut liivin ansiosta villisian hampailta.

Selkeä enemmistö suojaliivejä testanneista suosittelisi liiviä tutuille metsästyskoirien omistajille. Yli puolet vastanneista kertoi, että suojaliivikokeilun takia heidän mielikuvansa suojaliiveistä muuttui positiivisemmaksi.

Suurin osa lunasti liivin itselleen

Vaikka testaajat olivat pääosin tyytyväisiä liiveihin, esiin nousi myös kehittämistarpeita. Parannusehdotuksissa korostui tarve keventää ja notkistaa liiviä, etenkin kaulan alueelta. Lisäksi liiveihin toivottiin lisäsuojaa kaulalle, niskaan ja liivin takaosaan jaloille.

Liivien tarrakiinnitykset saivat osalta testaajista palautetta niihin tarttuvan roskan ja karvan vuoksi. Jotkut testaajista puolestaan kokivat piikkien kiinnityksen hankalaksi.

Kaikkiaan suojaliivikokeilu koettiin erittäin myönteiseksi. Se lisäsi tietoisuutta ja keskustelua suojaliiveistä. Testaajien tyytyväisyydestä liiveihin kertoo se, että yli 80 prosenttia testaajasta halusi kokeilun päätyttyä lunastaa liivin itselleen. Kaikkiin kyselyihin vastanneet testaajat saivat lunastaa liivin viidesosalla sen hankintahinnasta.

Tällä hetkellä suojaliivien hinnat liikkuvat 300 eurosta ylöspäin, mitä suurin osa kyselyyn vastanneista pitää liian kalliina etenkin, jos liiviä ei pääse etukäteen sovittamaan. Erityisesti kokeilussa kiitosta saikin se, että liiviä pääsi testaamaan ennen hankintapäätöstä. Liivin oikea koko ja hyvä istuvuus ovat keskeisiä tekijöitä sille, ettei liivistä koeta merkittävää haittaa. Esimerkiksi verkkomyynnin kautta liiviä tilattaessa on suuri riski, ettei liivi ole sopiva.