Keinoavannosta apua majavajahtiin?

Huhtikuu on majavajahdin kuuminta sesonkia, mutta joinakin vuosina kevään viivästyminen voi lyhentää pyyntikautta huomattavasti. Silloin majavanpesän lähelle tehty keinoavanto voi olla ratkaiseva apu.

Teksti ja kuvat Miska Kopponen

Julkaistu11.1.2024

Pohjois-Amerikassa metsästetään majavaa avantoon asetetuilla raudoilla, joihin majava ohjataan syöttikepin avulla. Huhtikuun 2023 alussa päätin soveltaa ideaa Suomen oloihin, kun löysin pilkkireissulla Savonrannan Pohjalammelta uuden majavan penkkapesän. Sen edustalla pilkisti jäästä ravintolautan oksia ja rantametsässä oli paljon koivunkantoja majavan edellisen syksyn savotan jäljiltä. Kevään tulo oli kuitenkin viivästynyt, joten majavajahdin kyttäyspaikat olivat vähissä.

Avanto pesän lähelle

Huhtikuun yhdeksäntenä päivänä lammen ranta oli vielä tukevasti jäässä marssiessani majavanpesälle talviverkkokalastajan välineet mukanani. Olin päättänyt tehdä avannon majavan houkuttelemiseksi esiin.

Kairasin vieri viereen reikiä, jonka jälkeen jääsahalla oli helppo muotoilla reilusti yli metrin pituinen avanto. Tein avannon parin metrin etäisyydelle rantaviivasta ja noin 20 metrin etäisyydelle majavan pesästä. Lopuksi työnsin syvälle avantoon haavan latvuksen ja jätin jäälle pari haapakeppiä.

Seuraavana aamuna yllätyin iloisesti, sillä haavan latvus oli viety. Toinen tarkastuskäynti oli vieläkin mieluisampi: majava oli noussut jäälle syömään haavan oksia, vaikka avannon teosta oli kulunut vain kaksi päivää. Se oli myös jatkanut edellisenä syksynä kesken jäänyttä savottaansa: keinoavannon lähellä oli koivun latvus, josta majava oli jyrsinyt oksat irti.

Lisäksi majava oli tehnyt oman avantonsa noin 25 metrin päähän keinoavannosta. Sinne se oli jäätä pitkin kuljettanut koivun oksia. Reiän reunalle oli jätetty oksien ohkaiset kärjet. Paksut oksankappaleet majava oli vienyt jään alle.

Kyttäämään

Menin samana päivänä iltapassiin. Olin paikalla noin puoli kuudelta, mutta majava olikin jo syömässä. Se tietysti säikähti minua ja pakeni pesäänsä.

Tuulen suunnan selvitettyäni asetuin passiin lammen jäälle. Rantaan oli matkaa noin 50 metriä ja kummallekin avannolle oli hyvä näkyvyys.

Nelisen tuntia kytättyäni aloin jo suunnitella majapaikalle lähtöä. Majavan tekemän avannon takana oli yhä lunta valaisemassa, joten pystyin vielä jatkamaan jahtiani.

Sitkeys palkittiin, sillä ennen Kymmenen uutisia majava palasi syömään koivun oksia. Laukaus oli väsymyksestäni huolimatta toivotunlainen ja saaliinani oli keskikokoinen urosmajava. Onnistumisen tunne oli tällä kertaa erityisen voimakas.

Kokeilu tuotti rohkaisevan tuloksen. Jos kevät saapuu myöhässä, kannattaa kokeilla keinoavantoa.