Käpälät koetuksella
Jäinen hanki, saariston kalliot, metsäautotien murske, lasiksi jäätynyt sammal. Metsästyskoiran käpälät joutuvat kovalle koetukselle.
Metsästyskoiran tärkeimmät työkalut lienevät nenä ja pää, mutta seuraavana tulevat käpälät, jotka kuljettavat koiran riistan perässä.
Jotta koiralla voidaan metsästää, sen käpälien pitää kestää rasitusta. Niiden rikkoutuminen, kun tarkoittaa taukoa jahtihommista. Siksi on tärkeää huomioida käpälien kestävyys sekä opetella suojaamaan niitä ja hoitamaan vammat.
Jotkin kelit ovat sellaisia, ettei koiraa voi eläinsuojelullisista syistä viedä metsään, mutta oikeilla nikseillä voi saada lisää jahtipäiviä kalenteriin.
Riskikelit ja -maastot
Useimpien metsästyskoirien kausi on pitkä ja olosuhteet vaihtelevat. Lähes joka kelillä löytyy riski käpälävammoille. Alkukaudesta karkeat pinnat, joista pahimmasta päästä metsäautotien kalliomurske, hiovat käpälänpohjia ja voivat aiheuttaa viiltohaavoja.
Sulalla maalla metsästysalue vaikuttaa: kallioiset maastot kuluttavat käpäliä huomattavasti enemmän kuin metsämaastot. Rannoilla on terävää kaislaa ja muuta rytöä. Lisäksi kosteus ja lika voivat hautoa käpäliä.
Riski ovat myös loppusyksyn ensimmäiset pakkaskelit. Märkä sammalikko kovettuu teräväksi ja menoa voi pahimmillaan verrata lasimurskalla juoksemiseen.
Lumikeleillä alkaa karppakelien kyttääminen. Nimitystä käytetään kelistä, jolloin lumenpinta on jäätynyt kovaksi. Parhaimmillaankin karppakeli haastaa käpälien kestävyyden ja pahimmillaan hangen pinnassa on veitsenterävästi leikkaava kerros. Paksun lumipeitteen aikana keli tarkoittaa usein huilipäiviä, koska koiran upotessa kuoresta läpi pääsee terävä kerros leikkaamaan ylempää jaloista ja jopa rinnasta.
On juhlapäivä, kun hanki kovettuu kantavaksi. Tässäkin kelissä piilee riski, jos kannen päälle ei ole satanut pehmeää lunta: kova ja karkea pinta kuluttaa käpälän pohjia yllättävän tehokkaasti.
Koiran ominaisuudet ja perimä
Sääolosuhteiden lisäksi käpälien kestävyyteen vaikuttavat koiran ominaisuudet. On koiria, joiden käpälät ovat ehjät kelin kuin kelin jälkeen ja on koiria, joilla varpaat ovat hiertyneet auki ensimmäisinä kuura-aamuina.
Koska koirayksilöiden välillä on eroja, asiaan olisi syytä kiinnittää huomiota jalostuksessa. Vaikka koira olisi muutoin kuinka hyvä, voivat sen käyttövuorokaudet jäädä vähälle, jos heikkojen käpälien takia joudutaan jättämään jahtireissuja väliin.
Tämä koskee erityisesti eteläistä Suomea, jossa lumiolosuhde vaihtelee talven mittaan. Tyypillisesti ensin sataa märkää lunta ja vettä, sitten pakastuu pariksi päiväksi kunnes sataa taas lunta. Kun kiertoa jatkuu läpi talven, ovat pehmeät kelit vähissä.
Fyysisten ja rakenteellisten ominaisuuksien lisäksi käpälien kestävyyteen vaikuttaa koiran tapa liikkua. Vauhdikkaan ja rajusti liikkuvan koiran käpälät joutuvat erilaiselle rasitukselle, alustasta riippumatta, kuin rauhallisesti liikkuvan.
Osa koirista osaa sopeuttaa kulkuaan vallitsevaan olosuhteeseen ja säästää itseään näin vammoilta. Jos hanki ei kanna laukaten, kannattaa edetä ravaten.
Nahka pehmenee levossa
Metsästyskoiraharrastajien keskuudessa kuulee usein puhuttavan, että kerran pahasti auenneet jalat aukeavat uudestaan. Kirjoittajan havainnot tukevat tätä. Arpeutunut kudos ei kestä rasitusta samalla tavalla. Vammoja tulisikin välttää ja huolehtia käpälien kunnosta.
Useimpien metsästyskoirien kesätauko on pitkä. Tarhassa tai tuvassa pötkötellessä käpälien pohjaan ei tule rasitusta ja kudos pehmenee. Monet tietävät, miltä tuntuu kävellä talven jälkeen paljain jaloin.
Kesäaikainen treenaaminen parantaa myös käpälien kestävyyttä. Pitkät lenkit soratiellä tai metsäpoluilla ravaten pitävät anturat ja varpaat vahvoina. Asfaltilla juoksutusta tulisi välttää, koska kuuma tie voi polttaa käpälien pohjat.
Koiran ihoa kannattaa tarkkailla ja pyrkiä vaikuttamaan siihen ravinnolla. Hyvinvoiva iho ja karvapeite tarkoittavat, että myös käpälän pohjat ovat kunnossa. Huonokuntoiset jalat aukeavat terveitä helpommin.
Rasvat ja voiteet
Markkinoilla on paljon erilaisia käpälien hoitotuotteita. Maastossa voiteet eivät anna juurikaan suojaa, koska ne huuhtoutuvat tai kuluvat nopeasti pois. Rikkoontuneiden käpälien hoidossa niistä sen sijaan voi olla apua. Tuotteet voivat sopia myös ennaltaehkäisevään hoitoon. Hyvinvoiva ja terve iho kestää paremmin rasitusta.
Tossuja on paljon erilaisia
Erityisesti valjakkokoirilla on jo pitkään käytetty tossuja suojaamaan käpäliä. Viime aikoina tossujen käyttö on yleistynyt myös metsästyskoirilla.
Tossut herättävät keskustelua ja on esitetty mielipiteitä, ettei niiden käytön vuoksi tulisi enää niin paljon tietoa käpälien kestävyydestä jalostusta varten. Oli mielipide mikä tahansa, ovat tossut käyttökelpoinen suoja koiran käpälille haastavissa olosuhteissa.
Tossuista on hyötyä, kun vahinko on päässyt tapahtumaan. Niillä voi estää koiraa nuolemasta vammakohtia ja suojata käpälää ulkoilutuksen yhteydessä.
Suuri osa tossuista on tarkoitettu seurakoirakäyttöön, eivätkä ne sovellu metsästyskoiralle. Parhaiten metsästykseen soveltuvat yksinkertaiset pussin malliset tai vähän muotoillut tossut. Niissä tassu pääsee liikkumaan tossun sisällä, jolloin koiran ote maastoon pitää. Osa tossuista suojaa pelkän käpälän, osa taas on pidemmän mallisia suojaten jalkaa myös ylempää.
Materiaali kannattaa valita olosuhteiden mukaan. Metsästyskäyttöön soveltuvat tossut on valmistettu yleensä ohuesta kestävästä kankaasta, kuten cordurasta tai viiltosuojakankaasta. Osa tossusta voi olla päällystetty kumilla.
Kangastossut ovat yleiskäyttöisimmät ja soveltuvat lumikeleille. Ohut kangas mahdollistaa käpälän elämisen maastopohjan mukaan, eikä ole liukas. Kangastossuja voi käyttää myös paljaalla maalla, mutta ne kuluvat nopeasti puhki.
Viiltosuojatut ja etenkin kumipäällysteiset tossut sopivat paljaalle maalle, koska ne kestävät kulutusta ja suojaavat teräviltä pinnoilta. Kumipäällysteisiä tossuja ei tule käyttää lumikelillä, koska ne ovat liukkaat.
Tossu kiinni käpälään
Haastavinta tossujen käytössä on saada ne pysymään koiran jaloissa metsäpäivien ajan. Yleisin on tarrakiinnitys, josta valmistajilla on toisistaan poikkeavia ratkaisuja. Vaikka tarrakiinnityksien pitävyydessä on eroja, kirjoittajan havaintojen mukaan ne eivät usein riitä pitämään tossua jalassa koko päivää. Varsinkin, jos tossut pääsevät kastumaan, tarrakiinnitykset aukeavat helposti.
Monet koiranomistajat ovat kehitelleet lisäkiinnityksiä. Tossut tulee saada napakasti kiinni, mutta ei liian kireälle, jottei verenkierto käpäliin häiriinny.
Koirien käpälien kestävyysvammat ja niiden ennaltaehkäiseminen
Eläinlääkäri Jenni Hatakka on Evidensia eläinsairaala Vethausin päivystys- ja sairaalaosaston vastaava eläinlääkäri ja Seinäjoen eläinsairaalan johtaja. Hänen vapaa-aikansa kuluu mäyräkoirien kanssa peura- ja jänisjahdeissa sekä ajokokeissa.
Mitkä fyysiset ominaisuudet vaikuttavat käpälien kestävyyteen? Voidaanko kestävyyttä edistää jalostuksella?
– Jalostuksella voidaan vaikuttaa koirien perinnöllisten sairauksien ehkäisyyn ja rakenteeseen. On suositeltavaa, että jalostukseen käytettävät metsästyskoirat tutkitaan asianmukaisesti ennen astutusta.
Koiran tulee seistä paino tasaisesti kaikilla jaloilla. Koiraeläimet ovat etupainoisia, mutta takajalkojenkin pitää olla tukevasti maassa. Molemmilla etu- ja takajaloilla pitää olla yhtä paljon painoa.
Etujalkojen kulmauksiin voi jonkin verran vaikuttaa harjoittelun avulla. Luustoa ei voi muuttaa, mutta lihaksistoa vahvistamalla voi saada lisää kulmauksia, parempaa joustoa ja iskunvaimennusta nivelille.
Ylipainosta seuraa nivelrikkoa ja tassuihin furunkuloosia eli karvatupen tulehdusta, jotka estetään pitämällä koira hyvässä kunnossa.
Mitkä ovat yleisimpiä koiran käpälävammoja? Kuinka niitä hoidetaan?
– Kynnenmurtumat voi estää pitämällä kynnet oikean pituisena. Mustien kynsien leikkaamista ei kannata pelätä, pyydä rohkeasti apua eläinlääkäriltä. Etenkin mäyräkoirien kynnet kannattaa leikata viikoittain, koska ne ovat paksut, vahvat ja kasvavat nopeasti. Ruokinnalla voidaan vaikuttaa kynsien kestävyyteen jonkin verran.
Riippuen murtuman laajuudesta poistetaan paikallispuudutuksessa vaurioitunut kynnen kuoriosa tai vamman ollessa ytimeen asti, koko kynsi. Kotihoidoksi tulehduskipulääkitys, kynnen puhdistaminen antiseptilla ja tassuside viikon ajan. Antibioottihoitoa ei tarvita. Vaurioitunutta kynttä ei saa nuolla, joten kauluria on käytettävä. Vaurio parantuu 7–10 päivässä.
Anturahaavat estetään pitämällä anturat pehmeinä. Tassuvoide pitää ihon pehmeänä ja joustavana. Itse käytän tassuihin talvisin perinteistä vaseliinia. Lisäksi ruokinnalla voi vaikuttaa anturoiden kuntoon jonkin verran. Jäisellä lumikelillä ja hankikannolla voi anturavammoja estää tossuilla.
Pieniin haavoihin riittää puhdistus, tassusiteellä suojaaminen ja nuolemisen esto kaulurilla. Mikäli haava erittää pahan hajuista eritettä, punoittaa, turpoaa tai esiintyy kipua, on syytä ottaa yhteyttä eläinlääkäriin. Suuret ja syvät anturahaavat vaativat ompeleita ja eläinlääkärin hoitoa.
Vierasesineiltä tassut voi suojata tossuilla. Vierasesineet aiheuttavat kudoksissa tulehdusreaktion ja kipua, joten ne on hoidettava eläinlääkärin vastaanotolla poistamalla vierasesine anestesiassa.
Kämmenluiden tai varvasluiden murtumat hoidetaan eläinlääkärin arvion mukaan tapauskohtaisesti lastoittamalla tai kirurgisesti. Varvasmurtumat hoidetaan teippaamalla. Vakavissa traumoissa varvas amputoidaan.
Voiko ravinnolla tai lisäravinteilla vaikuttaa käpälien kestävyyteen?
– Koiran kynsien, anturoiden, ihon ja turkin kunnon perustana on monipuolinen ja tasapainoinen ruokavalio. Ihon hyvinvointiin auttavat tutkitusti Omega 3 ja 6 -rasvahapot säännöllisesti käytettyinä. Kalaöljyallergikoille on markkinoilla saatavilla kasviperäisiä omegavalmisteita.
Jos koira on taipuvainen ylipainoon, voidaan iholle annostella paikallisvaleluliuoksena omegaliuos. Ihon ja kynsien kestävyyteen saattaa auttaa biotiinilisä.
Jos koiralla on kynsien heikkoutta aiheuttava sairaus, voidaan käyttää eläinlääkärin määräyksellä verenkiertoa edistäviä valmisteita. Itse käytän omilla koirillani läpi vuoden Nutrolin öljyä ihon ja kynsien hyvinvointiin.
Onko ravinnon lisäksi muita tuotteita, joilla käpälien kestävyyttä voisi edistää?
– Jos käyttökoiran tassut ovat herkät vammoille, voidaan niitä estää suojaamalla tassut tossuilla.
Onko sinulla muita vinkkejä käpälävammojen ennaltaehkäisyyn?
– Käpälien ja tassujen hyvinvointi lähtee perusasioista. Tärkeää on havainnoida sääolosuhteita: onko järkevää viedä koiraa jahtiin tai treeniin kovalla ja pettävällä hankikannolla?
Riittävä ja monipuolinen ruokavalio yhdistettynä hyvään rakenteeseen ja kuntoon takaa perustan käpälien hyvinvointiin. Pitämällä kynnet oikean pituisina, anturat pehmeän hyväkuntoisina ja suojaamalla tassut oikeaoppisesti vaativissa olosuhteissa, voidaan ehkäistä traumoja ja metsästyskaudesta tulee ehjä.