Tee arvokas talletus Oma riistaan

Kolumni
Janne Pitkänen, Erityisasiantuntija, Maa- ja metsätalousministeriö, Luonnonvaraosasto, Erätalousyksikkö
Julkaistu11.7.2025

Yksittäinenkin havainto tai saalistieto on nykyään yllättävän arvokas. Ilman tietoa sekä riistakannat että metsästys ovat uhattuina.

Tänä päivänä korostuu tarve varmistaa, että metsästyksellä korjataan kannan tuottoa kestävästi. Siihen tarvitaan riistatietoa.

Riistatieto ei kuitenkaan tipahda taivaasta. Suomen kaltaisessa laajassa maassa kantojen kattava seuranta ei ole mahdollista virkatyönä. Suomessa onkin kehitetty pitkät perinteet, että metsästäjät itse laskevat riistaa tutkimuksen ja kannanseurantojen käyttöön. Se voi olla osa harrastusta, joka syventää metsästäjän tietoja ja taitoja.

Saaliit kannattaa aina tallentaa Oma riistan saalispäiväkirjaan. Havaintoja voi tallentaa Oma riistaan helposti myös jahtikauden ja oman jahtialueen ulkopuolella. Itsekin kirjasin keväisellä iltalenkillä kosteikossa näkemäni haapanaparin havaintona Oma riistaan.

Yhden havainnon arvo moninkertaistuu, kun kaikkien metsästäjien havainnot yhdistetään koko maan kattavaksi aineistoksi – riistatiedoksi. Silloin nähdään ”iso kuva”.

Jos havaintoja ja saalistietoa on kattavasti, voidaan luotettavasti todeta, mikä määrää kannasta voidaan huoletta metsästää. Sen sijaan tiedon puuttuessa metsästystä joudutaan yhä useammin rajoittamaan varmuuden vuoksi.

Jos ”iso kuva”  paljastaa, että kanta on romahtamassa – ja ollaan jo syömässä viimeisetkin siemenperunat – on metsästäjien etu, että metsästystä rajoitetaan ajoissa. Vain näin voidaan varmistaa, että laji säilyy metsästettävänä myös tulevina vuosina.

Riistahavaintosi ja saalistietosi ovat kullan arvoisia. Kaikkein eniten metsästäjille itselleen. Jotta emme enää joutuisi vuosien – jopa vuosikymmenienkin – täysrauhoituksiin ja jotta voimme jättää riistakannat paremmassa kunnossa tuleville sukupolville.