Avoimin mielin kohti tulevaa
Metsästys on Suomessa enemmän kuin perinne, se on olennainen osa kulttuuriamme, talouttamme ja vastuutamme luonnon hoitajina. Olemme kuitenkin tienhaarassa, jossa arvostetun harrastuksemme tulevaisuus riippuu tämän päivän toimistamme.
Suurpetojen aiheuttamia konflikteja on pyritty hoitamaan eri tavoin, mutta niiden ratkaiseminen kaikkia osapuolia tyydyttävällä tavalla on ollut vaikeaa. Aiemmin toteutettu kannanhoidollinen metsästys on tullut tiensä päähän.
Erityisesti susireviirien laajentuminen on johtanut sosioekonomisiin haasteisiin, jotka liittyvät suden ja ihmisen rinnakkaiseloon. Hyvä alku asian ratkaisemiseksi on Bernin yleissopimuksen pysyvän komitean myönteinen päätös suden suojelutason muuttamisesta täysin rauhoitetusta eläinlajista suojeltavaksi eläinlajiksi.
Ajantasaiset kannanhoitosuunnitelmat ovat tärkeä osa suurpetopolitiikkaa. Päätösten ja toimenpiteiden täytyy perustua tieteellisesti luotettavaan tietoon. Onkin ensiarvoisen tärkeää, että petoyhdyshenkilöiden tekemä kannanseuranta toimii keskeytymättä. Toimintatavat tulevat hoitosuunnitelmien kautta. Tavoitteellinen kannanhallinta on ollut toimivaa niin suurpetojen kuin hirvieläinten kohdalla.
Metsästyksen hyväksyttävyys on korkealla tasolla ja sen eteen meidän on edelleen ponnisteltava. Tekemisiämme arvostellaan metsästäjäkuntana, joten jokaisen metsästäjän on tunnettava vastuunsa. Muuttuvan yhteiskunnan haasteista ja tarpeista selviytyäkseen on koko riistahallinnon, samoin kuin luottamustehtävissä olevien, katsottava ennakoivasti ja ennakkoluulottomasti tulevaisuuteen.
Suuret kiitokset tuesta koko riistahallinnolle ja sidosryhmille aloittaessani uudessa tehtävässä. Jatketaan yhteistyötä riistan vuoksi!