Valkohäntäpeurahavaintoja tehty jo yli 41 000
Metsästäjät ovat tehneet yli 41 000 valkohäntäpeurahavaintoa. Havaintojen avulla kehitetään peurakanta-arviota.
Metsästäjät ovat tästä kaudesta alkaen tehneet valkohäntäpeuroista metsästyksen aikaisia havaintoja. Tätä juttua kirjoittaessa havainto on tehty yli 41 000 peurasta. Havaintojen vasaosuus on 35 prosenttia ja aikuishavaintojen pukkiosuus 36 prosenttia.
Havaintojen perusteella arvioidaan peurakannan sukupuolirakennetta ja tuottavuutta. Näiden pohjalta peurakanta-arviota kehitetään nykyistä tarkemmaksi.
Suuri kiitos peurahavaintoja aktiivisesti kirjanneille metsästäjille. Havaintoja tarvitaan lisää ja jokainen kirjaus on arvokas. Lämmitetyssä kyttäyskopissa puhelinta selatessa ei illan havaintojen kirjaaminen Oma riistan mobiilisovellukseen ole iso vaiva.
Havainnot kertovat alueen peurakannasta. Oma riistan Raportit-osiosta löydät aina metsästysseuratasolle asti paketoitua tietoa, joka pohjautuu metsästäjien tekemiin havaintoihin. Sivuilta löytyviin taulukoihin, kuvaajiin ja karttoihin kannattaa käydä tutustumassa. Raporteista voi tarkastella esimerkiksi, kuinka metsästystapa vaikuttaa saaliiksi saatujen ja havaittujen peurojen sukupuoleen ja ikään.
Ohjeet havainnon tallentamiseen Oma riistan maastosovellukselle.
Ohjeet havainnon tallentamiseen Oma riista -palvelussa.
Muistettavaa havaintojen kirjaamisesta:
- Peurahavaintoja kirjatessa merkitään ainoastaan metsästyksen aikana tehtäviä näköhavaintoja valkohäntäpeuroista – myös kaadetut eläimet kirjataan havainnoiksi.
- Koko kytisillan aikana havaitut eläimet voi kirjata yhden havaintoilmoituksen alle.
- Jokainen metsästäjä kirjaa havainnot itse, eikä metsästyksenjohtaja hyväksy niitä. Ei haittaa, jos sama eläin kirjataan useampaan kertaan.
Havainnon kirjaaminen Oma riistan mobiilisovelluksella:
- Kirjaa Uusi havainto
- Peuran metsästyksen yhteydessä, kyllä
- Metsästystapa: Esimerkiksi kyttääminen/vahtiminen
- Nähdyt eläimet: Esimerkiksi 1 Naaras+1 vasa
- Tallenna