Uuden metsästäjän koulutus järjestyy Pirkanmaalla yhteisvoimin

Uuden metsästäjän koulutus järjestetään Pirkanmaalla riistanhoitoyhdistysten yhteistyöllä. Voimien yhdistäminen tuo järjestämiseen leveämmät hartiat ja toiminnanohjaajalle varamiehen.

TekstiMirja Rantala
Julkaistu24.6.2024

Nokian ja Tampereen riistanhoitoyhdistykset ovat järjestäneet yhteistyössä neljä Uuden metsästäjän koulutusta. Koulutusta pilotoitiin ensimmäisen kerran keväällä 2020, mutta koronapandemia sekoitti maailman ja pilotti jäi kesken. Vuonna 2022 koulutus otettiin uudestaan ohjelmaan ja kuluvana vuonna pyörii kolmas kokonainen koulutus.

Koulutukset ovat olleet suosittuja. Kasvavalla Tampereen seudulla riittää uusia aikuisia metsästäjiä. Uuden metsästäjän koulutus on tarkoitettu 18 vuotta täyttäneille, metsästäjätutkinnon suorittaneille uusille metsästyksen harrastajille. Kysyntää koulutukselle tuntuu olevan erityisesti kasvukeskuksissa.

– Kaikkien merkittävien kaupunkien lähellä pitäisi laittaa toiminta käyntiin, Nokian riistanhoitoyhdistyksen toiminnanohjaaja Kimmo Alakoski sanoo.

Pirkanmaalla koulutuksia on mainostettu metsästäjätutkintokursseilla ja ne on käytännössä myyty loppuun. Koulutus sisältää tutustumisen metsästysseuratoimintaan ja riistahallintoon, Metsästysammunnan ABC-koulutuksen ampumaradalla, riistanhoidollisen pienpetopäivän ja metsästyspäivän kyyhkyjahdissa.

Virallisen ohjelman ulkopuolella Alakoski on kutsunut kurssilaisia hirvijahtiin ajomiehiksi ja vieraaksi peurajahteihin.

Koulutus syntyy yhteistyöllä

Pirkanmaalla Uuden metsästäjän koulutus on alusta asti järjestetty Nokian ja Tampereen riistanhoitoyhdistysten yhteistyönä. Yhteistyöstä on paljon hyötyä. Varahenkilön mukana olo on Alakoskesta toiminnanohjaajalle ylellisyyttä.

– Aina on kaveri, joka pystyy viemään homman läpi, jos vaikka itse sairastuu, tai tulee työesteitä, Alakoski kertoo ja viittaa Tampereen riistanhoitoyhdistyksen toiminnanohjaajaan Antti Lappalaiseen.

Yhteistyö tuo mukanaan myös kahden riistanhoitoyhdistyksen resurssit. Koulutuspäivissä on mukana kouluttajia kummastakin riistanhoitoyhdistyksestä. Heitä tarvitaan erityisesti pienpeto- ja metsästyspäivinä, joista jälkimmäisessä jokaisella kurssilaisella on oma kokenut opas mukanaan maastossa.

Ratapäivä toteutetaan yhteistyössä Nokian Seudun Ampujien ja Suomen Metsästäjäliiton kanssa. Keväällä 2024 ratapäivään saatiin mukaan myös sponsori. Ampumatarvikkeita myyvä Ruoto tarjosi päivän patruunat ja toi aseita testattavaksi.

– Kurssilaisissa on paljon naisia, joista osa on pienikokoisia. Opettelussa on tärkeää, että kaikille on käytössä sopivia aseita.

Yhteinen tekeminen laajentunut

Vuoden 2024 metsästyspäivä odottaa vielä elokuussa, mutta riistanhoitoyhdistyksissä on päätetty jatkaa yhdessä järjestettyä koulutusta myös vuonna 2025.

Koulutuksen järjestämisestä lähtenyt Nokian ja Tampereen riistanhoitoyhdistysten yhteistyö on rönsynnyt myös muuhun toimintaan. Yhteistyötä tehdään SRVA-koulutuksissa ja vieraspetopyyntien kehittämisessä. Tuttujen välillä tieto liikkuu sujuvasti.

Riistanhoitoyhdistysten yhdistyminen ei Alakosken mukaan tuo automaattisesti tehoa toimintaan. Sen sijaan hän liputtaa yhteistyön puolesta, joka hyödyttää myös suuria ja aktiivisesti toimivia yhdistyksiä.

– Yhteistyöllä saadaan käyttöön kahden yhdistyksen voimavarat. Tämä mahdollistaa muun muassa koulutusta järjestettäessä tuuraavan toiminnanohjaajakollegan.

Yhteistyö takaa myös sen, etteivät naapuri riistanhoitoyhdistyksen turhaan kilpaile samoista asiakkaista keskenään.

Lisää tietoa Uuden metsästäjän koulutuksesta (riistainfo.fi).