Ruokaviraston suositus: Ei vesilinnustusta lintuinfluenssa-alueilla

Ruokavirasto esitti 2.8.2023 suosituksen, ettei vesilintuja metsästettäisi alueilla tai paikoissa, joilla on todettu lintujen joukkokuolemia tai lintuinfluenssaa. Metsästäjien on hyvä seurata aktiivisesti viranomaisten suosituksia lintuinfluenssaan liittyen.

Kuva: Hannu Huttu
Julkaistu2.8.2023

Lintuinfluenssaepidemia ja sen myötä viranomaisten määräykset ja suositukset voivat muuttua nopeasti. Erityisesti vesilinnustajia, pienpetopyytäjiä ja metsästyskoiria kouluttavia kehotetaan seuraamaan uutisointia aiheesta, toimimaan vastuullisesti ja huomioimaan suositukset toiminnassaan. Vesilinnustajien on hyvä tutustua oman metsästysalueensa lintuinfluenssatilanteeseen ennen metsästyksen aloittamista. Ajankohtaista ja tarkempaa tietoa löytyy thl.fi ja ruokavirasto.fi.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen suositukset (31.7.2023)

  1. Pidättäydy lokkien (harmaalokki, merilokki) metsästyksestä. Mikäli turkistarhojen suojaamiseksi ammutaan lokkeja, on lintujen käsittelyssä noudatettava erityisen hyvää hygieniaa ja linnut hävitettävä siten, etteivät ne aiheuta riskiä mahdollisten tartuntojen leviämiselle. Koiraa ei tulisi käyttää muuhun kuin haavoittuneiden lintujen etsintään ja noutoon.
  2. Pidättäydy riistalintujen ruokinnasta, sillä se kokoaa turhaan lintuja samaan paikkaan ja lisää tartuntojen leviämisen riskiä. Erityisesti sorsien heimoon kuuluvien lintujen (varsinkin puolisukeltajat) ruokinta voi lisätä niiden keskeisiä ja niiden ja lokkien välisiä kontakteja.
  3. Pyri estämään lintujen pääsyä rehuun muun riistan ruokinnassa. Esimerkiksi siten, ettei rehua (vilja, omenat ym.) kaadeta suoraan maahan ja siten houkutella paikalle isoja lintuparvia (lokit, varikset).
  4. Seuraa oloa. Metsästäjien, sekä muiden harrastekoirien kanssa lintuihin tai eläimiin kosketuksissa olevien, koirien käyttökokeiden järjestäjien ja koirakouluttajien tulisi pitää mielessä lintuinfluenssan mahdollisuus, mikäli hengitystieinfektion oireita ilmaantuu 14 vuorokautta lintujen käsittelyn jälkeen.
  5. Noudata hyvää käsihygieniaa (käsien suojaaminen ja puhdistus vedellä ja saippualla tai käsihuuhteella) ja suojaudu hengitystie-eritteiltä (silmien, suun ja hengitysteiden limakalvojen suojaaminen). Lintuinfluenssavirukset tarttuvat kosketus- ja pisaratartuntana silmien, suun ja hengitysteiden limakalvojen kautta. Hygieeniset toimintatavat ja suojautuminen ovat aina tärkeitä riistaeläinten käsittelyn yhteydessä, mutta erityisen tärkeitä ne ovat lokkien, sorsalintujen ja pienpetojen kohdalla.
  6. Pidättäydy kuolleiden lokkien käyttämisestä koirien kouluttamisessa.
  7. Pidättäydy koirien käytöstä lokkien karkotuksen yhteydessä. Lukuun ottamatta haavoittuneiden lintujen etsintää ja noutoa. Muuten ammutut linnut haetaan ja hävitetään oikein suojautuneena metsästäjän toimesta.
  8. Kiinnitä erityistä huomiota siihen, etteivät koirat pääse syömään tai pureskelemaan saaliseläimiä tai itsestään kuolleita eläimiä. Seuraa koiran terveyttä mahdollisten lintuinfluenssaoireiden varalta. Pidättäydy kypsentämättömien saaliseläimen osien antamisesta metsästyskoirille.
  9. Lähetä näytteitä Ruokaviraston ohjeiden mukaan. Oikean epidemiologisen tilannekuvan saamiseksi tarvitaan tietoa riistaeläinten lintuinfluenssatartunnoista.