Saksanseisoja Nuppu valloitti kuvaustiimin osallistumalla suon ja kankaan välisen vaihettumisvyöhykkeen kuvaamiseen.

Koulutusvideoita riistametsistä

Evon opetusmetsässä kuvattiin videoita riistametsänhoidosta. Hämeen ammattikorkeakoulun ja Suomen riistakeskuksen yhteisprojektissa metsätalousinsinööriopiskelijat näyttävät, miten metsäkanalinnut huomioidaan metsänhoidossa.

Kuva Tero Salmela
Julkaistu20.5.2022

Evon opetusmetsissä raikui nauru, kun Hämeen ammattikorkeakoulun (HAMK) opiskelijat osallistuivat riistametsänhoitoa esittelevien videoiden kuvauksiin. Opiskelijat esiintyvät videoiden tähtinä. He kertovat asiantuntijoina ohjeita riistametsänhoidon toteuttamisesta sekä tekevät käytännön työt raivaussahojen ja metsäkoneen puikoissa.

– Parasta kuvauksissa on ollut verkostoituminen ja mahdollisuus keskustella asiantuntijoiden kanssa, Merianna Kuukka sanoo.

Videot kuvattiin opetusmetsän kohteilla, joissa on toteutettu riistametsänhoitoa. Aihe on esillä tulevien metsäammattilaisten opinnoissa.

– Metsänomistajilla on metsiensä hoidolle monenlaisia tavoitteita. Monimuotoisuus ja riista kiinnostavat yhä enemmän. Tulevia ammattilaisia opetetaan huomioimaan myös ne, lehtori Miika Näsi kertoo.

Kuvausten viimeisenä päivänä tunnelmaa nosti entisestään metsästyskoirien osallistuminen kuvauksiin. Verkostoitumisen ja mielenkiintoisten keskusteluiden lisäksi päivien kohokohdiksi nostettiinkin hurmaavien koirien paijaaminen.

Valmiit videot julkaistaan syksyllä 2022 Metsästäjän verkkolehdessä, Riistainfossa ja HAMKin kanavissa.

Käytännön vinkit riistametsänhoitoon

  • Säästä tiheikköjä ja alikasvosta kaikenikäisiin metsiin
  • Suosi sekapuustoisuutta
  • Raivaa vain ainespuun tyveltä – vältä liiallista siistimistä
  • Säästä varvustoa ja pensaskerrosta
  • Säilytä korvet sekä suon ja kankaan väliset vaihettumisvyöhykkeet metsäpeitteisinä