Nuorten toimitus

Kokemuksia hirven­metsästäjä­koulutuksesta

Osallistuin syyskuun lopulla Suomen riistakeskuksen järjestämään kaikille hirvenmetsästäjille tarkoitettuun koulutukseen, joka järjestettiin tällä kertaa etäyhteyksillä.

teksti Hanna Metsälä

Julkaistu19.11.2020

Ilmoittautuminen koulutukseen oli helppoa. Koulutuksesta laitettiin vielä tuntia aikaisemmin muistutussähköposti ja myös liittyminen itse koulutukseen oli helppoa linkin kautta. Tietokoneelta oli kätevä seurata koulutusta ja yhteydet toimivat koko ajan hyvin, eikä mitään teknisiä ongelmia ilmaantunut.

Diagrammeja ja hirvensarvia

Odotin kertaavani koulutuksessa vanhoja tietojani ja oppivani uutta, ja juuri näin tapahtui. Hirvenmetsästystä noin viisi vuotta harrastaneena uutta tietoa tuli reilusti ja välillä pääni oli pyörällä hirvikantojen laskentakaavioiden ja diagrammien kanssa. Koulutuksen jälkeen ymmärsin paremmin kannan koon arviointia hirven vuodenkierron eri vaiheissa: kannan ollessa pienimmillään, vasomassa, vasomisen jälkeen ja metsästyksen aikaan.

Kiinnostavaa oli myös se, miten eri prosenttiosuudet metsästyksen, petojen ja liikenteen kannalta jakautuvat vasoja ja aikuisia yksilöitä kohden. Lisäksi opin tunnistamaan paremmin eri-ikäisiä hirviä ruumiinrakenteiden mukaan. Koulutuksessa oli paljon jo entuudestaan tietämiäni asioita, mutta kertaus on opintojen äiti.

Koulutus sisälsi asioita, jotka jokaisen hirvenmetsästäjän olisi hyvä tietää, kuten hirvikantojen laskentaa koskevia asioita, saaliin ja havaintojen kirjaamista Oma riistaan, turvallisuusasioita, ajankohtaisia korona-ohjeita sekä hirven biologiaa.

Koulutus oli mielenkiintoinen, hyödyllinen ja hyvin järjestetty. Koulutuksen pitäjistä toinen opetti asioita diaesityksen avulla ja toinen vastaili kysymyksiin keskusteluosiossa. Jo vanhoille konkareille koulutus sopii kertauksen vuoksi ja uusille se tuo lisävarmuutta hirvenmetsästykseen. Hyödyllistä tietoa, jota käyttää jatkossa.

Lisää samasta aiheesta