Nytt är inte alltid bäst
Vapenvalet är mer än teknik
Geväret utgör en väsentlig del av jakten och det ska förstås fungera, men behöver en nybakad jägare verkligen ett sprillans nytt gevär för att komma igång?
Inledningen på jägarbanan kan kännas som en dyr affär. Geväret är en faktor som trissar upp priset; nypriset varierar ju från flera hundra till tusentals euro. Ofta väljer nykomlingarna att köpa ett nytt gevär, kanske utan att tänka på att det finns alternativ.
Alltså beslöt jag att ta reda på om det prismässigt är förnuftigare att iståndsätta och aktivera ett gammalt och begagnat gevär än att köpa ett nytt. I mitt fall fick min pappa vapenlicens för hans pappas 41 år gamla hagelbössa, en Valmet 412 S. Den hade stått oanvänd och inlåst i vapenskåpet hos farfar och farmor i drygt tio år. Nu skulle det igen finnas användning för den!
Gevärets skick är det avgörande
Vi började med att åka till jaktbutiken för att få ett expertutlåtande om gevärets skick. Försäljaren bröt hagelbössan och berättade att det märktes att den var använd på hur piporna svängde på brytleden. Efter en stunds granskande konstaterade han att geväret var helt och i skick. Försäljaren rekommenderade en vapenolja ur butikens sortiment och ett rengöringskitt. Vi gjorde affär på dem.
Försäljaren hade försäkrat att vår hagelbössa var i gott skick och därför lämnade vi inte in den till en vapensmed för granskning. Om man vill vara alldeles säker på att bössan är i skick, men inte har tillgång till någon som kan gevär så rekommenderar jag att du lämnar in den till en vapen-smed.


Vapenvården är inte särskilt krävande
På tio år hinner ett gevär samla på sig mängder av smuts, i synnerhet om det har blivit undanställt utan föregående vapenvård, vilket ju var fallet i vårt fall. Vi inledde vapenvården med att plocka isär bös-san. Sedan oljade vi omsorgsfullt ytorna och piporna, och lät medlet verka över natten. Följande dag gick det sedan rätt bra att putsa bort smutsen.
Inuti piporna fick jag gnugga och gnida ett bra tag innan insidan glänste igen. Även brytleden hade samlat en hel del smuts. När geväret sedan äntligen kändes rent kunde vi plocka ihop det igen.

Är bössan i jaktskick?
Därefter var turen kommen till det mest spännande skedet, nämligen att testa hagelgeväret på skjutbanan. Vi åkte direkt till hagelbanan och köpte biljett för en skytteomgång. Vi fick handledning för att komma igång och till vår stora glädje fungerar geväret som det skulle. Experten som handledde oss konstaterade att geväret var klart för jakt och gav oss rådet att fortsätta ta väl hand om bössan.

Valet står mellan en begagnad och en fabriksny
Avslutningsvis en genomgång; hur väl står sig ett begagnat gevär i jämförelse med ett nytt? Efter servicen, rengörningen och provskjutningen, och framför allt; vilketdera alternativet är prismässigt förnuftigare?
Själva bössan fick vi gratis som ett arv, men rent generellt så är ju ett begagnat gevär billigare att köpa, ofta handlar det bara om ett par hundra euro. Nya hagelgevär hittar man knappast för mindre än femhundra euro. Vapenoljan och rengöringskittet kostade sammanlagt ungefär tjugo euro. Därtill kom priset för en skytteomgång, som varierar från skjutbana till skjutbana. I vårt fall blev det en utgift på tjugo euro till.
Summa summarum kan vi konstatera att den slutliga utgiften blev klart mindre än för ett nytt gevär. Vilket förstås mest berodde på prisskillnaden mellan nytt och begagnat. Ett begagnat gevär är med andra ord så gott som alltid ett mycket billigare val.