Susi ja karhu – Kysymyksiä ja vastauksia

Tässä vastauksia monia tällä hetkellä pohdituttaviin kysymyksiin. On syytä korostaa, että vastauksissa on vielä huomattavan paljon epävarmuutta, koska etukäteen ennustaminen on vaikeaa.

Kuva Hannu Huttu
Julkaistu20.5.2025

artikkeli jatkuu mainoksen jälkeenartikkeli jatkuu

Susi

Susi siirretään luontodirektiivin liitteestä IV liitteeseen V. Mitä se käytännössä tarkoittaa?

Liite IV = tiukka suojelu, eläinten tappaminen on kielletty ja kiellosta poikkeamisessa tulee täyttää tiukat kriteerit.

Liite V = Lajit, joiden pyyntiä säädellään, jos jäsenmaa katsoo sen tarpeelliseksi. Jäsenmaa päättää keinot itse. Kannanseuranta on pakollista. Liite V ei ohjaa suoraan lupaharkintaa.

Liitteiden välillä on siis merkittävä ero, joten seuraavaksi kansallinen metsästyslainsäädäntö muutetaan uutta tilannetta vastaavaksi. Mitä muutoksia metsästyslakiin ja metsästysasetukseen tehdään, selviää ajan kuluessa. Tarkentavia säännöksiä voi tulla myös ministeriön asetuksen tasolla.

Milloin susijahti alkaa?

Poliittinen tahtotila vaikuttaisi olevan jahdin mahdollistaminen jo tulevana talvena. Matkassa on kuitenkin vielä monta mutkaa.

Onko sudella jatkossa vain metsästysaika vai pitääkö sille hakea lupia?

Sudesta mahdollisesti tulee pyyntiluvanvarainen riistaeläin. Eräs toteutusmahdollisuus on sama kuin euroopanmajavalla: metsästysaika ja kiintiö, jonka perusteella myönnetään pyyntiluvat. Mutta asia voi toteutua muullakin tavalla.    

Jos pitää hakea lupia, mitä luvan saaminen vaatii?

Luvan perusteiden arvaileminen on vielä liian aikaista. Siitä saadaan viitteitä, kun eduskunnan maa- ja metsätalousvaliokunnan lausumallaan edellyttämä hallituksen esitys metsästyslain muuttamisesta viedään eduskuntaan syysistuntokauden alussa.

Voiko luvista valittaa?

Luvista voi Suomessa aina valittaa. Pyyntiluvassa valitusoikeus ei ole nykyisellään yhtä laaja kuin poikkeusluvissa.

Tuleeko vuotuiselle saalismäärälle kiintiö?

Pyynnin oikea mitoittaminen on tärkeää, joten on lähes varmaa, että tulee.  

Kuka päättää montako sutta voidaan kaataa?

Kiintiö annetaan maa- ja metsätalousministeriön asetuksella.

Mihin kiintiö perustuu?

Tästä ei vielä ole tarkkaa tietoa, mutta joka tapauksessa sen pohjana on päätöksentekijän käytössä oleva Luonnonvarakeskuksen tuottama tieto susikannan tilasta eri puolilla Suomea.     

Tuleeko Etelä-Suomeen sama käytäntö kuin poronhoitoalueella on ollut, kun susi nyt on samassa liitteessä?

Todennäköisesti ei tule, koska poronhoitoalueella tehokas puuttuminen akuutteihin porovahinko-ongelmiin vaatii keinovalikoimaa. Poikkeuslupapyynnissä voidaan käyttää muutoin kiellettyjä menetelmiä, kuten moottorikelkkaa.

Pyyntilupajahdissa keinot ovat metsästyksellisiä.  

Karhu

Metsästyslakia muutetaan. Mitä se käytännössä tarkoittaa?

Karhun kannanhoidollinen metsästys on ollut jumissa hallinto-oikeuksien päätösten vuoksi. Lakimuutoksella pyritään korjaamaan hallinto-oikeuksien ongelmallisiksi näkemät asiat. Lain valtuuttamana tarkemmat säännökset annetaan maa- ja metsätalousministeriön asetuksella.

Alkaako karhujahti jo vuonna 2025?

Lakimuutoksen nopea eteneminen antaisi viitteitä siihen, että alkaa. On kuitenkin mahdollista, että luvista valitetaan ja lopullinen vastaus saadaan vasta hallinto-oikeuksista.  

Haetaanko ja myönnetäänkö luvat kuten ennenkin?

Kyllä. Riistakeskuksen lupaharkinta perustuu lakiin, asetuksiin ja tietoon karhukannan tilasta lupa-alueella. Myös päivitettävällä karhukannan hoitosuunnitelmalla on oma roolinsa lupaharkinnassa.

Voidaanko luvista yhä valittaa?

Kyllä.