Suden suojeluluokitusta lievennettiin Bernin sopimuksessa
Joulukuussa Bernin sopimuksessa muutettiin EU:n esityksestä suden suojeluluokitusta. Muutos väljempään suojeluun on historiallinen suunnanmuutos Euroopan ja EU:n luonnonsuojelupolitiikassa.
Bernin sopimus on yleissopimus Euroopan luonnonvaraisen kasviston ja eläimistön sekä niiden elinympäristön suojelusta. Kyseessä on siis EU:ta laajempi sopimus, joka sitoo myös EU:ta. Sopimus solmittiin vuonna 1979, jolloin suurpedot säädettiin tiukasti suojelluiksi lajeiksi.
Vuonna 1992 säädettiin EU:n luontodirektiivi, johon tuli Bernin sopimuksen mukainen suurpetojen tiukka suojelujärjestelmä liitteen IV lajeille. EU ei siksi ole voinut muuttaa luontodirektiivin liitteitä ennen kuin Bernin sopimuksessa lajin suojeluluokitusta on lievennetty.
EU:n tehtyä esityksen oli selvää, että joulukuun kokouksessa EU äänestäisi 27 jäsenmaan äänillä esityksensä puolesta. Bernin sopimuksessa päätöksen hyväksymiseen tarvitaan kuitenkin määräenemmistö, eli EU:n äänet eivät riittäisi päätökseen. Siksi kesästä lähtien myös Suomen ulkoministeriö on pyrkinyt diplomaattisin keinoin vaikuttamaan muihin maihin, jotta ne äänestäisivät EU:n esityksen puolesta.
Lopulta kokouksessa muutoksen puolesta äänestivät lisäksi Andorra, Armenia, Georgia, Islanti, Liechtenstein, Moldova, Norja, Pohjois-Makedonia, Serbia, Sveitsi ja Ukraina. Vastaan äänestivät Albania, Bosnia-Herzegovina, Monaco, Montenegro ja Iso-Britannia. Äänestystulos oli lopulta selvä 38–5.
Muutos tulee voimaan 7.3.2025. EU:n komissio tiedottikin, että sen jälkeen EU voi muuttaa luontodirektiivin liitteitä. Komissio aikoo ehdottaa kohdennettua lainsäädäntömuutosta, joka Euroopan parlamentin ja neuvoston on hyväksyttävä.
Komissio sanoo, että muutos tuo jäsenmaille lisää joustovaraa paikallisten susikantojen hoidossa. Sitä todellakin tarvitaan. Susi on kuitenkin jatkossakin suojeltu laji, joten jäsenmaiden suojelu- ja hoitotoimenpiteillä on yhä saavutettava suotuisa suojelun taso ja ylläpidettävä sitä.