Nuorten toimitus

Kuulon suojaaminen ei vaadi paljoa

teksti ja kuva Lauri Liuko

Julkaistu14.5.2020

Aktiivinen metsästäjä ja ampumaharrastaja ampuu vuodessa satoja, ellei peräti tuhansia laukauksia. Jotta metsällä käydessä aamuisen linnunlaulun tai metsäpuron solinan kuulisi vielä tulevinakin vuosina, on metsästäjän syytä suojella kuuloaan.

Kuulon suojaamiseen on monta helppoa tapaa. Yksinkertaisinta ja suosituinta on käyttää kiväärissä äänenvaimenninta, ja haulikolla ampuessa kuulosuojaimia tai korvatulppia. Mitään suuria tekoja kuulon suojaaminen ei siis vaadi.

Kiväärien äänenvaimentimet ovat nykypäivänä kohtuuhintaisia, ja ne on helppo asennuttaa aseliikkeessä oston yhteydessä. Kuulon suojaamisen lisäksi vaimennin poistaa kiväärin rekyyliä parantaen ampumamukavuutta. Mikäli kiväärin kanssa ampuu paljon ampumaradalla, on syytä käyttää vaimentimen kanssa kuulosuojaimia toistuvien laukausten vuoksi.

Savikiekkoja haulikolla ammuttaessa lähes kaikilla ampujilla on jonkinlaiset suojaimet päässään. Metsästystilanteessa kuulosuojainten käyttö on usein vähäisempää, sillä niiden ajatellaan hankaloittavan metsästystä. Kuulevat kuulosuojaimet ovat kuitenkin ratkaisu tähän ongelmaan. Niiden avulla kuulee pienenkin liikkeen ja hiljaisen puheen helposti, mutta kovat laukausäänet jäävät korvien ulkopuolelle.

Muista siis suojata kuulo, ettet ole myöhemmin kuuro.

Lisää samasta aiheesta

Nuorten toimitus

Metsästäjän paras kaveri

6.9.2024
Nuorten toimitus

Kotiseudulta asvalttiviidakkoon

6.9.2024
Nuorten toimitus

Hirvenjuoksu on monipuolinen laji

5.7.2024