Maten

Lägg från rådjur, vitsvanshjort eller kronhjort

Text Michael Björklund bilder Linus Lindholm

Publicerad5.9.2023

Under 2023 är det Micke Björklund som lagar delikatesser för tidningen Jägarens läsare.


 

Hjortdjuren använder sina ben hela tiden. Följden är att läggen är en seg muskel, som kräver mycket kärlek när den kokas. Det är ändå mödan värt, eftersom köttet blir mört, fint och smakrikt.

 

8 st fram- eller baklägg med ben

Morötter

Palsternacka

Gul lök

Timjan 

Rosmarin

Vitlök

Smör

Buljong

Salt och peppar

 

Gnid in köttet med salt och peppar och bryn det i en stekpanna. Lägg köttet i en kastrull. Täck med vatten och låt koka i en timme. Spara lite av vätskan som köttet kokat i och använd som buljong.

Skala morötter och palsternacka och skär dem i bitar. Skala och skär löken i klyftor. Bred ut morötter, palsternacka och lök på en djup ugnsplåt. Lägg på smörklickar och rosmarinkvistar. 

Placera det kokta köttet ovanpå grönsakerna och häll över lite av buljongen. Baka i ugnen i 170 grader i cirka 1 timme. Ös då och då på mer av buljongen.

Mera om samma ämne

Från skottet till frysen

Ett ABC om konsten att ta vara på sjöfåglar

5.7.2024
Matlagningsmetoder för viltmat

Kallrökta delikatesser

11.1.2024
Matlagningsmetoder för viltmat

Confit – konsten att fettkoka

5.9.2023