Rautaa radalle
Jos EU:n kaavailema rajoitus toteutuu, lyijyhaulit saattavat joidenkin vuosien päästä olla menneisyyttä myös ampumaradoilla. Onneksi lyijylle on kaikki vaatimukset täyttävä vaihtoehto: teräshaulit.
Teräshauleilla ladattuja ratapatruunoita on ollut saatavilla Suomessa vuosia. Usein niiden hinta on ollut lyijyhaulipatruunoita edullisempi, joten moni on niitä alkuällistelyn jälkeen hankkinut ja hyväksi todennut. Teksti on tarkoitettu metsästäjille, jotka eivät ole sitä vielä tehneet.
Sopivat kaikkiin haulikoihin
Pieni hauliannos pieniä hauleja menee sujuvasti läpi tiukemmastakin supistuksesta, ilman riskiä aseen hajoamiselle. Painetaso on matala ja haulikuppi suojaa piippua teräshaulien hankaukselta. Käytännössä; jos haulikolla ylipäätään voi ampua kiekkopatruunoita, sillä voi ampua myös teräshaulikiekkopatruunoita.
Ne pienet erot
Teräs on lyijyä kevyempää, joten 24 grammaan mahtuu enemmän samankokoisia hauleja. Normaaleille ampumaetäisyyksille osuminen on varmempaa, koska hauliparven peittävyys on parempi.
Teräshaulit reagoivat supistukseen enemmän, joten se tuttu puolisuppea metsästyshaulikon piippu voi niillä osoittautua täyssuppeaksi. Vaihtosupistajahaulikoihin kannattaa ruuvata kiekkoradalle kaikista väljimmät supistajat. Kiinteäsupisteisenkaan kanssa ei ole syytä vaipua epätoivoon, ero vaikka skeet-radan ampumaetäisyyksillä on lopulta niin pieni, ettei keskimääräinen ampuja sitä huomaa.
Ei koville maaleille
Joissain lajeissa, kuten riistapolkukilpailuissa, käytetään metallisia maaleja. Niiden ampumiseen teräshaulit eivät sovi. Kun teräs kohtaa teräksen, haulit kimpoavat ja voivat aiheuttaa vaaraa.
Ota rohkeasti käyttöön
Vain harvoin käy niin, että kun siirrytään johonkin uuteen, vaihtoehto on toimiva ja jopa hinnaltaan edullisempi. Teräshauliratapatruunoissa tämä on todellisuutta. Kun siis seuraavan kerran hankit ratapatruunoita, katso valikoima läpi, saatat päästä jopa hieman halvemmalla.