Villisikareseptejä
Julkaistu18.3.2020Metsästäjä-lehden eräkokkina häärii Top Chef -voittaja, ”mister naughtybrgr” Akseli Herlevi. Innokkaana metsästäjänä hän loihti reseptit suussa sulaviin riistaherkkuihin. Nautinnollisia hetkiä niin keittiössä kuin juhlapöydän ääressä toivotellen!
Seuraa Akseli Herleviä Instagramissa @akseliherlevi
—
Villisian ribsit ja paniikkiperunat
Neljälle
Tässä on huikea grillattava, vaikka kesäjuhliin. BBQ-kastiketta voisi tehdä kerralla ehkä enemmänkin, koska se säilyy hyvin jääkaapissa. Tämä tapa kypsentää liha ensin nesteessä ylikypsäksi ja lopuksi grillaten soveltuu lähes kaikille ruhonosille ja on siksi hyödyllinen oppia ja kokeilla! Veden sijasta padassa voisi periaatteessa käyttää öljyäkin tai vaikka sian tai ankan rasvaa, jolloin ruoanvalmistustapa olisi nimeltään confit.
1 kg villisian kylkeä luineen tai ilman
2 dl HP-kastiketta
1 dl tummaa siirappia
1 dl kolajuomaa
4 kpl valkosipulin kynttä, kuorittuna ja hienonnettuna
2 rkl tuoreen timjamin lehtiä
2 rkl liquid smoke -savutiivistettä
400 g kiinteitä perunoita, pestyinä ja
lohkottuina
2 kpl valkosipulinkynsiä, kuorittuna ja hienonnettuna
4 rkl oliiviöljyä
2 tl jauhettua juustokuminaa
2 dl maustamatonta jogurttia
suolaa ja pippuria
Laita villisian kylki uuninkestävään pataan tai kattilaan ja lisää vettä, kunnes liha on peittynyt kokonaan. Mausta vesi suolalla ja laita liedelle kuumenemaan. Kun neste on kuumaa, laita kansi päälle ja astia uuniin 120 asteeseen 5–6 tunniksi tai kunnes liha on täysin ylikypsää.
Nosta kattila pois uunista ja anna jäähtyä huoneenlämmössä noin puoli tuntia. Nosta liha toiseen astiaan erittäin varovasti, jottei se hajoaisi. Laita yöksi jääkaappiin jäähtymään ja kiinteytymään.
Laita pieneen kattilaan HP-kastike, kolajuoma, siirappi, liquid smoke, hienonnettu valkosipuli ja timjami. Keitä seosta miedolla lämmöllä, kunnes se on hieman sakeutunut.
Laita isoon sekoituskulhoon oliiviöljy, hienonnettu valkosipuli, puolet juustokuminajauheesta ja rouhi päälle suolaa ja pippuria. Laita perään pestyt ja lohkotut perunat ja sekoita huolella. Kumoa perunat uuninpellille leivinpaperin päälle ja kypsennä uunissa 180 asteessa 20 minuuttia tai kunnes perunat ovat kypsyneet.
Sekoita pienessä kulhossa maustamaton jogurtti ja loput juustokuminajauheesta. Anna maustua vähintään 15 minuuttia kylmässä.
Ota liha pois jääkaapista ja grillaa kuumassa grillissä välillä BBQ-kastikkeella valellen, kunnes liha on lämmennyt ja kastike tarttunut ja karamellisoitunut lihan pintaan. Tarjoile liha paniikkiperunoiden ja kuminajogurtin kera.
Pulled Pork -Burgeri
Neljälle
Tässä reseptissä on tarkoitus näyttää, miten kerralla enemmän valmistettua ylikypsää lihaa voi käyttää myös toisella tapaa. Lisäksi juustoviipaleiden sulattaminen sämpylöiden sisäpinnoille estää niitä kostumasta liikaa. Tässä on nimittäin kyseessä aika mehukas burgeri!
4 kpl Vaasan Naughty BRGR -sämpylöitä
8 kpl cheddarjuusto-viipaletta
600 g ylikypsää villisian lihaa, mieluiten niskaa (katso villisian ribs -resepti)
2 dl BBQ-kastiketta (katso villisian ribs -resepti)
2 dl chilihapankaalia
2 dl tuoretta punakaalia, suikaloituna
¼ puntti tuoretta korianteria, hienonnettuna
2 dl Naughty BRGR Kimchi Mayoa
Revi ylikypsä liha pieniksi paloiksi ja lämmitä paistinpannulla miedolla lämmöllä. Lisää joukkoon BBQ-kastike ja anna maustua ja mehustua 5–10 minuuttia. Sekoita kulhossa chilihapankaali, punakaalisuikaleet ja hienonnettu korianteri.
Paahda sämpylöitä uunissa 180 asteessa 2–3 minuuttia, laita sen jälkeen sämpylöiden leikkauspinnoille cheddarjuustoviipaleet ja lämmitä niitä vielä minuutin verran uunissa, jotta juusto sulaa. Ota pois uunista ja kokoa burgerit reseptin aineksista ja nauti.