Orimattilassa puitteet savikiekon ammuntaan olivat loistavat.
Nuorten toimitus

Metsästysammunnan ABC-koulutus
Eväät turvalliselle eräpolulle

Kesän saapuessa on taas aika aloittaa aktiivinen harjoittelu ampumaradalla. Kuinka päästä alkuun? Kesä tuo mukanaan monia koulutuksia, joista yksi on Suomen Metsästäjäliiton järjestämä Metsästysammunnan ABC.

Teksti Hanna Metsälä  Kuvat Hanna Metsälä ja Teija Metsälä

Julkaistu2.5.2022

Metsästysammunnan ABC on etenkin uusille metsästäjille suunnattu koulutus, jossa käydään läpi metsästysammunnan perusteet. Kuuden tunnin koulutuspäivä on jaettu haulikko- ja kivääriosuuksiin.

Osallistuin viime vuoden elokuussa Orimattilassa järjestettyyn koulutukseen, kun sain houkuteltua äitini uutena metsästäjänä lähtemään mukaan. Itselleni koulutuspäivä oli loistavaa kertausta jo opitusta. ABC-koulutuksia järjestetään ympäri Suomen ja koulutuksen hinta on vain 50 euroa.

Turvallisesti radalla ja metsällä

Ennen käytännön ammunnan harjoittelua, tulee ymmärtää aseen turvallinen käyttö: kuinka ase toimii, miten sitä käsitellään, miten radalla kuljetaan aseen kanssa ja kuinka ottaa muut ympärillä huomioon. Aseturvallisuutta ei voi koskaan korostaa liikaa. Kun kerran oppii oikeat tavat, kulkevat ne aina mukana. Jokaisen vastuulla on pitää huolta siitä, että osaa käsitellä asetta oikein ja turvallisesti, eikä aiheuta vaaraa muille tai itselleen. Oikeanlainen ampuma-aseiden käytön hallitseminen on tärkeä vastuullisen metsästäjän taito!

Kiväärin kohdistusta harjoiteltiin lintutauluun ja pientä leikkimielistä kilpailuakin saatiin aikaan, että kuka saa pienimmän kasan.
Pienoiskiväärillä harjoiteltiin ampumista niin paikallaan olevaan kuin liikkuvaan hirvitauluun. Pienoiskiväärillä on hyvä harjoitella, koska rekyyliä ei tarvitse pelätä ja se on tarkka laukaisu­virheistä. Se ei anna mitään anteeksi, joten puristava laukaus on tärkeä oppia.

Hyvällä ryhmähengellä

Osallistujat jaettiin pieniin ryhmiin, joissa kierrettiin koulutusrasteja. Päivä koostui kolmesta rastista, joista ensimmäisellä testattiin haulikon osumakuviota. Siinä testataan haulikon supistajien sekä patruunan toimivuuden lisäksi tietenkin sitä, miten ase sopii itselle. Myös oikeanlainen ampuma-asento katsotaan läpi. Sen opettelu heti alkuun on tärkeää, sillä väärää tapaa on vaikeaa korjata myöhemmin.

Kivääriammuntaa toteutettiin ampumalla pienoiskiväärillä hirvitauluun, niin paikallaan olevaan kuin liikkuvaan. Pienoiskivääri on hyvä ase kivääriammunnan perusteiden harjoitteluun, koska aseen rekyyliä ei tarvitse miettiä ja pelätä. Seuraavalla etapilla aiheena oli kiväärin kohdistus, jossa ammuttiin lintutauluun kohdistuslaukauksia. Päivän kruunasi odotettu savikiekkojen ammunta, jossa ammuimme trappia eli lajia, jossa kiekko lentää aina poispäin.

Pienissä ryhmissä työskentely toimi mielestäni hyvin, sillä se auttaa oppimisen kanssa ja luo turvallisuuden tunteen. Kaikki kanssasi ovat samalla viivalla ja opettelevat itsekin uutta, joten ei tarvitse yhtään jännittää. Pienessä porukassa jokaiselle riittää aikaa ja ryhmähenki korostuu. Erityisen hienoa oli se, kuinka kaikki kannustivat alusta alkaen toisiaan! Vaikka olimme ventovieraita toisillemme, uusia tuttavuuksia syntyi helposti, sillä meitä yhdisti harrastus ja samanlaiset arvot.

Kohti turvallista eräpolkua

ABC-koulutuksesta saa hyvän ja turvallisen perustan aseen oikeaoppiselle käsittelylle, jota on hyvä lähteä kehittämään itse eteenpäin. Kertaus ei ole ikinä pahasta, joten koulutus sopii myös jo ammuntaa harrastaneille. Todistukseksi käydystä koulutuksesta saa metsästysampumakortin ja uudet metsästäjät arvokasta oppia turvalliselle eräpolulle!

Kivääri taisi olla aivan kohdillaan!

Lisää samasta aiheesta