Etelä-Hämäläisen Viralan koululle kokoontui lähes satapäinen joukko ala-asteen oppilaita viettämään eräaiheista koulupäivää.

Eräaiheinen koulupäivä

Pysyäkseen mukana ajan saatossa 60-vuotias metsästysseura Viralan Erä halusi suunnata toimintaansa hiukan uudella tavalla.

Teksti Kai Metsänvuori  Kuvat Anu Hätinen

Julkaistu8.11.2024

Kun seuran sääntöjä ajanmukaistettiin, lisättiin seuran tarkoituspykälään kohta ”edistää nuorten pääsemistä metsästysharrastuksen pariin ja sitä kautta kasvaa vastuullisiksi metsästäjiksi”. Samalla kun uudistetut säännöt hyväksyttiin vuoden 2024 talvikokouksessa, päätettiin järjestää Viralan koulun kaikille oppilaille eräaiheinen koulupäivä.

Seuran hirvipäällikkö Jyri Vienonen teki esityksen asiasta koulun opettajille. Vastaanotto oli yllättävä! Myös läheisen Tarinmaan kylän lapset ja opettajat halusivat ehdottomasti mukaan. Näin seuran talkoolaisille lankesi 90 koululaisen ja kuuden opettajan koulupäivän suunnittelu ja toteutus.

Kuusi rastia

Koulupäivän suunnitteluun ja toteutukseen lähti mukaan 15 seuran jäsenen lisäksi perheenjäseniä ja joukko nelijalkaisia karvaisia kavereita. Suunnittelupäivässä täsmennettiin rastien aiheet ja sijoitettiin ne koulun alueelle maastoa hyödyntäen.

Toiminnallisia rasteja oli kuusi: Eläinten ja niiden jälkien tunnistaminen, retkeilytaidot ja retkeilyvarusteet, riistan elinympäristön parantaminen ja riistan ruokinta, jokaisenoikeudet, metsästys ja metsästysseuratoiminta, metsästyskoirien esittely- ja rapsuttelurasti, joka oli lasten suosikkirasti ja opettajatkin tykkäsivät, sekä vesilintujen elinympäristön parantaminen.

Opettajat olivat jakaneet oppilaat kuuteen ryhmään eli ryhmässä oli noin 15 lasta. Ryhmät kiersivät rastilta toiselle. Yhdellä rastilla viivyttiin noin 20 minuuttia, joten rastien kiertämiseen kului noin kaksi tuntia.

Koulupäivän aikana opittiin rakentamaan sorsille keinopesiä.

Riistaa lounaaksi

Koulupäivän kruunasi lounas, jonka pääruoka oli peurakeitto. Seuran keittiömestari Mikko Rask oli edellisen yön maustanut ja hauduttanut peuran potka- ja muita keittolihoja. Varsinainen keittäminen tapahtui aamupäivän aikana aidossa kenttäkeittiössä koulun pihalla.

Ruoka maistui erinomaisesti, eikä pelkästään siksi, että ruokailu tapahtui ulkona.

Päivä onnistui mainiosti

Opettajien palautteen ehkä parhaiten kiteytti 1–2-luokkalaisten opettaja Marjo Viitala.

– Päivä oli kokonaisuudessaan erittäin mielenkiintoinen ja monipuolinen. Kiinnostukseni metsästystoimintaan heräsi. Osaan huomioida asiaa opetuksessa myös jatkossa paremmin. Ehdottomasti kannattaa jakaa ideaa eteenpäin.