Vierailemassa upouudella hirvihallilla
Kävin tutustumassa Päijälän Seudun Metsästysseuran uuteen hirvihalliin.
Pihapiirissä on vanha maalaistalo, josta on remontoitu hyvin varusteltu hirvimaja. Pihapiiristä on rakentunut seuran toiminnan keskus ja nykyaikaisen hallin rakentaminen hirvien käsittelyä varten oli luonnollinen osa jatkumoa.
Seuran toiminta ei rajoitu pelkästään hirvieläinten metsästykseen, vaan se on aktiivinen toimija kylän monissa tapahtumissa ja esimerkiksi MM-rallien järjestämisessä. Hirvihallia on rahoitettu rallituotoilla ja Euroopan unionin Leader-hankkeen kautta. Päijälän Seudun Metsästysseura osallistuu MM-ralleihin muun muassa majoittamalla tuomaristoa, vastaamalla Päijälän erikoiskokeella ruuista sekä tienreunoihin vaadittavista kylteistä ja aidoista. Rallipäivänä metsästysseura osallistuu talkootyönä rallikansan turvallisuuden ja kylläisyyden varmistamiseen.
Jäsenet osallistuvat aktiivisesti talkootöihin
Päijälän Seudun Metsästysseuran puheenjohtaja Mika Liehu kertoi jäsenten osallistumisen rakennustöihin tärkeäksi tavaksi säästää rahaa. Kun omasta metsästysseurasta löytyy monen alan ammattilaisia, säästää paljon kustannuksissa.
Hirvihalli on elintarvikelainsäädännön mukainen, joten se soveltuu monipuolisiin käyttötarkoituksiin. Kuitenkaan myyntiin lihaa ei viedä.
– Elintarvikelainsäädännön mukaisen hallin rakentamisessa on tiukat säännökset. Esimerkiksi lattian on noustava hieman seinille asti, hirvieläin menee likaisemmasta huoneesta puhtaampaan ja kaikkiin huoneisiin on omat siivousvälineet, jotka on merkitty, Liehu kertoo.
Liehu toteaa hallin onnistuneen kokonaisuutena hyvin. Hän nimeää onnistuneimmaksi katossa menevän radan, jonka avulla hirvet liikkuvat tilasta toiseen sujuvasti.
Ensin hirvi tuodaan sisälle ruhon käsittelytilaan, jossa se suolistetaan ja nyljetään sitä varten suunnitellussa suolistuskärryssä.
– Hirvi nostetaan sähkövinssillä kiskoille, joita pitkin ruho siirretään seuraavaan tilaan eli kylmiöön. Kylmiössä radassa on myös ohituskaista, jotta hirvien järjestystä kiskoilla pystyy muuttamaan. Kylmiöstä ruho siirretään lihanlaittohuoneeseen. Lihanlaittohuoneen puolella kiskot laskevat alaspäin mahdollistaen lihan irrottamisen ruhosta helposti. Samassa huoneessa liha punnitaan ja pakataan muovilaatikoihin. Tilassa on myös moderni lihamylly, Liehu kertoo.
Lihankäsittelylinjasto on talvella kylmillään. Ympäri vuoden lämpöisenä pidettäviä ovat suihkutilat, keittiötila ja WC. Keittiötilaan on suunnitteilla makkarakone ja muita parannuksia.
– Vaikka rakennuksen lopputarkastus on suoritettu, osa suunnitteilla olevista asioista on vielä työn alla. Tilojen käyttöönkin liittyy vielä opettelua, Liehu kertoo.