Varislintujen poikkeuslupa riistanhoitoperusteella
Lintudirektiivin perusteella rauhoittamattomillakin linnuilla on pesimäajan suoja ja periaate on tuotu osaksi suomalaista metsästyslainsäädäntöä.
Jotta riistanhoitotarkoituksessa tapahtuva varislintujen pyynti olisi mahdollista keväällä, on siihen saatava poikkeuslupa. Sen saaminen vaatii perehtymistä ja tietojen keruuta.
Kätevimmin poikkeusluvan hakeminen tapahtuu riistakeskuksen Oma riista -palvelussa. Metsästysseura voi hakea poikkeuslupaa riistanhoidollisilla perusteilla, jolloin kaikki seuran jäsenet pääsevät käyttämään sitä, mikäli lupa myönnetään. Poikkeuslupa haetaan riistakeskukselta metsästyslain 41 § 1 mom. nojalla 41 B §:ssä säädetyin edellytyksin kasviston ja eläimistön suojelemiseksi.
Lupahakemuksen tärkein elementti on riistanhoitotoimien päämäärä. On osattava kertoa, mihin luvalla pyritään ja minkä riistalajin hyväksi kevätpyyntiä pitäisi harjoittaa. Yleisimpiä tapauksia lienevät peltopyy- tai vesilintukantojen hoito niille erityisen otollisilla elinympäristökohteilla. Hakijan on pystyttävä kuvaamaan millaisia riistataloudellisia vahinkoja varislinnut aiheuttavat.
Selvitys kannanhoidon tilasta
Poikkeusluvan perusteeksi on hyvä pystyä todistamaan, että seura on pyrkinyt hoitamaan kohderiistaa alueella muillakin keinoilla. Riistapelloilla, kosteikkoja perustamalla, pyytämällä aktiivisesti maapetoja ja niin edelleen. Jonkinlainen selvitys lajin hyväksi tehdyistä toimista tarvitaan.
Lisäksi on voitava osoittaa, että hakijalla on käsitys kohderiistan kannan suuruudesta alueella. Tietoa voi löytyä seuran tekemistä riistalaskennoista tai alueellisista lintuselvityksistä. Hakijan on pystyttävä kuvaamaan riistanhoidon kohteena olevan riistalajin kannan tilaa ja varislintujen niille aiheuttamia vahinkoja. Perusteluna voidaan joissakin tapauksissa käyttää maa- ja metsätalousministeriön julkaisemia riistalajien hoitosuunnitelmia: kansallisessa peltopyykannan hoitosuunnitelmassa varislintujen pyynti mainitaan tehokkaana keinona lajin itäisen rodun suojelemisessa ja suunnitelmassa nimetään valtakunnallisesti tärkeitä peltopyyalueita.
Hakemuksessa on pystyttävä antamaan selvitys varislintujen kannan tilasta ja pyynnin vaikutuksesta kantaan. Poikkeusluvassa haetun lintumäärä on oltava realistinen.
Selvitys vahingoista ja niiden arvosta
Hakemuksessa tulee pystyä osoittamaan myös varislintujen aiheuttamien vahinkojen rahallinen arvo. Riistanhoitoperusteella haetussa poikkeusluvassa tämä voi tapahtua arvioimalla alueellisesti varislintujen aiheuttamien pesimätappioiden määrää. Tämän perusteella hakija voi laskea riistataloudelle aiheutuvan vahingon arvon käyttämällä elävän riistan ohjearvoja, jotka maa- ja metsätalousministeriö on määrittänyt.
Poikkeuslupahakemuksessa varislintujen aiheuttamia vahinkoja voidaan perustella alueellisilla havainnoilla, mutta myös yleisemmillä aihepiirin tutkimustuloksilla, joita löytyy Suomesta ja maailmalta. Tutkimustuloksia esitellään tässä lehdessä omassa artikkelissaan.
Naakan osalta tutkimuksia ei toistaiseksi ole, joten riistanhoidollisilla perusteilla haettavissa poikkeusluvissa kannattaa keskittyä vain varis- ja harakkaluvan hakemiseen. Harakoiden osuuden on oltava melko pieni, koska harakka on paikkalintu, jonka aiheuttamia riistavahinkoja voidaan ehkäistä vähäisellä pyynnillä ja yleensä pesimäajan ulkopuolella.
Toimenpiteiden aiemmat vaikutukset
Mikäli poikkeusluvan hakijalla on aiemmin ollut poikkeuslupa alueelle, kannattaa uudessa hakemuksessa kuvata sen vaikutuksia, jos niitä on voitu havaita. Luvanhakijalla voi esimerkiksi olla havaintoja siitä, että pyynnin kohteena olevilla pelto- tai vesialueilla peltopyy- tai vesilintupoikueiden määrä on kasvanut. Vaikutukset voidaan usein osoittaa esimerkiksi vesilintujen pistelaskennalla tai peltolintujen osalta kanakoiralaskennalla.
Äänihoukutin ja ampuma-alueet
Poikkeusluvan tehokasta käyttöä tukee samalla haettava poikkeuslupa ääntä synnyttävän laitteen käyttöön. Sitä voidaan hakea rastittamalla sitä koskeva kohta hakemuksessa. Nauhoitteen avulla kohdealueen varislinnut voidaan houkutella rajatuille alueille, joilla pyynti voidaan hoitaa tehokkaasti ja eettisesti muuta luontoa häiritsemättä. Pelkän houkutuskuvan teho ei usein riitä tehokkaaseen pyyntiin.
Hakemukseen on liitettävä karttaselvitys ampumapaikoista, sillä koko seuran alueen kattavaa lupaa ei voida myöntää. Käytännön pyynnin kannalta tällainen rajaus ei ole ongelma, sillä varislintujen pyynti muun eläimistön suojelemiseksi pitää ohjata suojeltavan riistalajin kannalta tärkeimmille elinalueille.
Tärkeä riistanhoitomuoto
Rauhoittamattomien lintujen poikkeuslupakäytännöt ovat muotoutuneet nykyisen kaltaisiksi valitusten kautta tapahtuneiden oikeusprosessien myötä. Oikeusasteissa varislintujen pyynti on todettu tärkeäksi riistanhoitomenetelmäksi tiettyjen riistalajien tai -lajiryhmien osalta. Poikkeusluvan saaminen ei ole koskaan itsestään selvää ja vaatii perehtymistä suojeltavan alueen riistaekologiaan.