Uuden metsästäjän koulutus auttaa alkuun

Täysi-ikäisille uusille metsästäjille suunnatut koulutukset tarjoavat riistanhoitoyhdistyksille ja metsästysseuroille mahdollisuuden helpottaa harrastuksen aloittamista.

Teksti Marko Mikkola Kuvat Tero Salmela

Julkaistu7.3.2025

Metsästyksen aloittaa usein hieman varttuneempi henkilö, erityisesti eteläisessä Suomessa ja isompien kaupunkien lähellä. Kaikilla ei ole kaveria tai sukulaista, joka opastaisi harrastuksessa alkuun. Myös metsästysseuraan pääseminen voi olla vaikeaa, jos asuu seuran alueen ulkopuolella. Metsästyskortti ja aseluvat ovat kuitenkin hankittuna, mutta miten jatkaa eteenpäin? Uuden metsästäjän koulutus antaa hyvät eväät jatkaa harrastusta omatoimisesti ja tuo yhteen muita samassa tilanteessa olevia. Koulutuksen yksi tärkeä anti onkin ryhmäytyminen – kurssilaiset löytävät kavereita, joiden kanssa jatkaa harrastusta.

Metsästyskortti ja vähintään 18-vuoden ikä osallistumisen edellytys

Kerrallaan 12 henkilön ryhmä pääsee osallistumaan vähintään neljän päivän ajan erilaisiin koulutuksiin. Näihin kuuluu tutustuminen metsästysseuratoimintaan, riistanhoitoon, metsästysammunnan ABC-koulutukseen ja käytännön metsästystapahtumaan. Metsästyksen lopuksi pyritään järjestämään myös mahdollisuus opetella saaliin käsittelyä käytännössä.

artikkeli jatkuu mainoksen jälkeenartikkeli jatkuu

Koulutuksen järjestäminen tarjoaa riistanhoitoyhdistyksille mahdollisuuden yhteistyöhön. Jaettu järjestämisvastuu pienentää koulutuksen järjestämisen vaatimaa aikaa, kun on useampia henkilöitä edistämässä asiaa. Leveämmät hartiat helpottavat käytännön järjestelyitä, kuten metsästysmahdollisuuksien tarjoamista isolle porukalle.

Metsästysseuroille koulutukseen mukaan lähteminen antaa tilaisuuden jakaa osaamistaan sekä tutustua potentiaalisiin uusiin jäseniin. Jos seuralla on tarvetta uusille jäsenille, yhdessä vietetty aika antaa mahdollisuuden tutustua kurssilaisiin. Jo pelkkä sitoutuminen koulutukseen ja sen maksamiseen kertoo osallistujan motivaatiosta. Voisiko Uuden metsästäjän koulutus tulevaisuudessa toimia myös metsästysseurojen jäsenvalinnan apuna?

Tampereen ja Nokian Seudun riistanhoitoyhdistykset ovat olleet edelläkävijöinä koulutuskokonaisuuden järjestämisessä jo useiden vuosien ajan. Alkuvaiheessa järjestettiin laajempia pilottikoulutuksia, ja niiden kokemusten perusteella koulutuksen sisältö ja suositushinta ovat asettuneet nykyiseen muotoonsa. Tampereella ja Nokialla jatketaan perinnettä myös vuonna 2025 ja uusia harrastajia koulutetaan kahden riistanhoitoyhdistyksen koordinoimana hyvässä yhteistyössä. Kiinnostusta koulutuksen järjestämiseen on ollut talven aikana havaittavissa myös muualla.


Tampereen ja Nokian Seudun riistanhoitoyhdistysten osallistujapalautteita:

Saitko vastinetta rahoillesi:

”Koen ehdottomasti saaneeni rahalle ja ajalle vastinetta. Suosittelisin varauksetta kurssia kaikille metsästystä aloittaville henkilölle, joilla ei ole muuten valmista ‘mentoria’, jonka avulla päästä sisään harrastukseen.”

Koulutuskertojen määrä:

”Määrät ja aiheet olivat sopivat, saattaisin lisätä yhden metsästyspäivän lisää, esimerkiksi Sorsastus. Koulutusohjelma voisi myös toimia alustana yhdistää alueella toimivia metsästysseuroja ja uusia metsästäjiä.”

Saitko uusia kavereita:

”Sain ja uskon että jatkamme pitkään yhdessä tämän harrastuksen parissa, sovittu jo yhdessä metsälle menosta.”

”Kyllä, koulutus oli hyvä verkostoitumismahdollisuus.”

”Kyllä. Olemme sopineet pari yhteistä pyyntireissua.”

Metsästyskortin voimassaolo varmistaa, että osallistujalla on metsästäjävakuutus voimassa. Tämä on tärkeää, sillä koulutuksessa toimitaan sekä ampumaradalla että metsällä aseiden kanssa.

Uuden metsästäjän koulutus sisältää minimissään:

  • metsästysseuratoiminta -päivän
  • metsästysammunnan ABC -koulutuksen
  • riistanhoitopäivän
  • metsästyspäivän

Koulutuskokonaisuuden suositushinta on 250 euroa / henkilö.