Terän ominaisuudet riippuvat veitsen käyttötarkoituksesta. Myös teroituskulma määräytyy käyttötarkoituksen mukaan.
Metsästäjän varusteet

Terät kuntoon – koneella vai käsipelillä?

Mitä puukon tai veitsen teroituksessa on huomioitava? Vastauksia antavat seppä Martti Malinen, ravintolapäällikkö Ari Ruoho ja lihanleikkaaja-metsästäjä Mikko Peltola.

Teksti ja kuvat Antti Saarenmaa

Julkaistu5.5.2023

On keskeistä huomata, että veitsissä on erilaisia teräkulmia. Lihanleikkuussa teräkulma on tylpempi kuin esimerkiksi vuolupuukossa: terän pitää leikata lihaa hyvin, muttei ole tarkoituksenmukaista, että se haukkaa helposti luuhun kiinni, Mikko Peltola toteaa.

Sen sijaan ohuet, äärettömän teräviksi tarkoitetut japanilaiset keittiöveitset teroitetaan usein selkeästi pienempään kulmaan.

– Terän pitää siivuttaa aineksia vaivatta, ja osa veitsistä on itseasiassa niin teräviä, että ne jäävät leikkuuasennossaan puiseen leikkuualustaan kiinni, ravintolapäällikkö Ari Ruoho ravintola Nokasta kertoo.

Hanhiniityn pajan seppä Martti Malinen kertoo teroittavansa valmistamansa puukot lähtökohtaisesti 20 asteen teräkulmaan ja muodostavansa terän suulle murtokulman.

– Murtokulma on kummaltakin puolelta 2–3 astetta palkoa jyrkempi. Se auttaa pitämään puukon hieman pidempään terävänä, koska terän suu ei ole aivan niin ohut.

Tässä veitsessä näkyy selkeästi terän suulle hiottu murtokulma.

Teroitustarpeeseen voi vaikuttaa

Peltolalla on leikkuutöissä käytössään Ergosteel-veitsenhuoltolaite, joka poistaa terän suulle muodostuvaa kierrettä. Se ei suoranaisesti teroita tai hio teräkulmaa, ja sitä käytetään kuten teroituspuikkoa: terää sipaistaan vähän väliä, jolloin se pysyy leikkaavana. Jatkuva terän huoltaminen on perusrutiini, jolla tarve uudelleenhionnalle pysyy aisoissa.

– Valtaosin terää ylläpidetään, ei teroiteta, Peltola toteaa.

Perusperiaatteet aina samat

Teroitus on lopulta yksinkertaista. Terää hiotaan aina samassa kulmassa kummaltakin puolelta niin, että teräkulma saadaan tasaiseksi ja siistiksi.

– Karkeammalla hiotaan palko tasaiseksi niin, että mahdolliset pykälät saadaan pois. Palon siistimisen jälkeen terän suu viimeistellään hienommalla karkeudella ja samalla voidaan muodostaa murtokulma, mikäli veitsen käyttötapa sitä vaatii. Lopuksi kierre kannattaa poistaa ja terä sipaista täydelliseksi huopalaikalla tai vaikkapa nahkaisen vyön lihapuolella, Malinen huomauttaa.

Ruoho kertoo käyttelevänsä teroituspuikkoa säännöllisesti. Muutaman erikoisemman, kovemmasta materiaalista valmistetun veitsensä kanssa hän on erityisen varovainen.

– Parille veitsistäni en itseasiassa uskalla itse tehdä yhtään mitään. Erittäin laadukkaat japanilaiset kokkiveitset pysyvät terässä uskomattoman kauan ja teroitutan ne ainoastaan asiansa osaavalla ammattilaisella, Ruoho kertoo.

Puikot, erilaiset klipsit ja rullat on tarkoitettu ainoastaan kierteen poistamiseen. Mikäli terä on suurempaa remonttia vailla, vaatii se kovempaa työstöä.
Terän suurempaan työstämiseen soveltuvat hiomakivet, erilaiset teroitustarkoitukseen tehdyt nauhakoneet, laikat ja timanttipäällystetyt lätkät.

Koneella vai käsivoimin?

Yksinkertaisin, mutta myös työläin, ratkaisu on käyttää luonnonkivestä tai alumiinioksidista tehtyä teroituskiveä tai timanttipinnoitettua teroituslätkää. Nauhatoiminen teroituskone tai teroituslaikka helpottavat ja nopeuttavat työtä.

Kaikki haastatellut toteavat molempien sopivan teroittamiseen yhtä hyvin. Tärkeimpänä jokainen mainitsee teräkulman säilyttämisen. Mikäli terä ei pysy oikeassa kulmassa, on sitä vaikea saada teräväksi.

Sekä Peltola että Malinen kertovat käyttävänsä tarpeen vaatiessa myös konevoimaa, mutta muistuttavat, ettei terä saa päästä kuumenemaan liikaa.

– Terää valmistettaessa se ensin karkaistaan ja sen jälkeen päästetään. Karkaisu tuo kovuutta ja päästäminen sitkeyttä. Joissakin terälaaduissa päästölämpötila voi olla lähellä 100 astetta, ja mikäli sitä kuumennetaan liikaa, voivat ominaisuudet muuttua kovastikin, Malinen kertoo.

Teroituskulman tarkistamiseen ja ylläpitämiseen voi käyttää erilaisia apuvälineitä. Veitsen hamara tulitikkuaskin verran irti hiomakivestä luo tähän veitseen noin 20 asteen teroituskulman.

Kootut vinkit teroitukseen:

  • Pidä veitsi tai puukko terävänä poistamalla kierre. Sipaise sitä aika ajoin puikolla tai jollain muulla tarkoitukseen sopivalla.
  • Mikäli terä on huonossa kunnossa, hio ensin teräkulma karkeammalla kivellä, ja viimeistele terän suu hienommalla.
  • Teroittaessa liikkeen suunnalla ei ole merkitystä. Terää voi työstää pyörittäen tai hioa vasta- tai myötäkarvaan.
  • Viimeistele raakanahkaan, nahkavyöhön tai huopalaikalla. Muista liikuttaa veistä myötäkarvaan, ettei terä haukkaa.
  • Muista huuhtaista luonnon- tai alumiinioksidikiveä aika ajoin vedellä tai öljyllä, muuten kivi tukkeutuu.
  • Sähköisiä teroituslaitteita käyttäessäsi huolehdi, ettei terä pääse kuumenemaan. Kuumeneminen voi pilata karkaisun.
  • Mikäli terä on todella huonossa kunnossa, sopivan teräkulman aikaansaamiseksi voi hankkia teräkulmatulkin hiomisen avuksi.
  • Pese veitsi huolellisesti käsin aina käytön jälkeen.

Lisää samasta aiheesta

Metsästäjän varusteet

Katselukiikarit

3.5.2024
Metsästäjän aseet

Säänkestävyyttä metsästysaseeseen

9.11.2023