Peurasaippua
Saippuan tekemisen taustalla on tärkeänä eettinen ajatus saaliin hyödyntämisestä mahdollisimman tarkasti. Riistaeläintä kunnioitetaan jatkojalostamalla siitä erilaisia tuotteita – lihan lisäksi käytetään kallot, luut, talja ja rasva.
Kun Maiju Tuomikoski, VarsiNaiset EräaLadyt ry.:n uusi jäsen, ehdotti peuranrasvasaippuan tekoa, lähti 13 jäsentä mukaan. Saippuoiden kypsymisaika on noin kuukausi, joten joululahjapaketteihin suunnitellut saippuat piti valmistaa hyvissä ajoin.
Rasvat otimme talteen joko itse ampumistamme peuroista tai lahjoituksista. Saippuanvalmistusillan tuotoksena oli jouluksi valmistuvien saippuoiden lisäksi hyvä mieli. Yhdessä tekeminen edistää seurahenkeä ja yhteisöllisyyttä.
Ensikertalainenkin pystyy
Saippuan valmistus on helppoa, kunhan vain seuraa tarkoin reseptiä ja pitää huolta varotoimista. Valmis peurasaippua (50 %) ei tuoksu juuri millekään. Erona ”kaupansaippuaan” on, että prosessissa muodostunut glyseriini jää saippuaan. Kosmetiikkateollisuus käyttää sen voiteisiin. Näin ollen saippuassa on kosteutta sitovia ominaisuuksia.
– Mukavaa ja hyödyllistä puuhaa, jota ensikertalainenkin pystyy tekemään. On hienoa saada aikaan luonnontuote, kommentoi eräs ensi kertaa peurasaippuaa valmistanut Erälady.
Peurasaippua
Ennen saippuan valmistukseen ryhtymistä, pitää peuranrasva käsitellä. Tämä on suuritöisin vaihe. Peuranrasva pilkotaan ja siihen lisätään suolaa keräämään likaa ja vettä estämään rasvan palaminen kattilan pohjaan. Sulanut rasva siivilöidään ja annetaan jäähtyä. Rasvakiekkoon jäänyt lika kaavitaan irti. Prosessi toistetaan. Lopuksi on hyvä suodattaa rasvaliemi sideharson läpi.
Esimerkkiresepteillä tuloksena on noin 1 kg saippuaa. Mittaa kaikki aineet tarkasti digitaalisella vaa’alla. Käytä reseptissä mainittuja rasvoja, älä korvaa niitä muilla.
”50%”
- peuran rasva 500 g
- oliiviöljy 250 g
- kookosrasva 250 g
- vesi 380 g
- lipeä 139 g
”20%”
- peuran rasva 200 g
- oliiviöljy 540 g
- kookosrasva 260 g
- vesi 380 g
- lipeä 139 g
1 . Vesi-lipeä-seos
- Mittaa kylmä vesi puhtaaseen lasipurkkiin ja lipeä puhtaaseen ja kuivaan astiaan.
- Lisää lipeä veteen ja sekoita hyvin, jotta se liukenee.
- Seos kuumenee voimakkaasti ja höyryää. Pidä seos mieluiten ulkona.
- Jätä jäähtymään noin 50–60-asteiseksi.
- Huom! Älä koskaan kaada vettä lipeän päälle roiskumisvaaran takia!
2 . Rasvaseos
- Mittaa rasvat kattilaan ja lämmitä miedolla lämmöllä noin 50–60-asteiseksi. Sekoita tasaiseksi.
- Kun sekä öljyt että lipeäseos ovat noin 50–60-asteisia, nosta rasvat pois liedeltä.
3. Lisää lipeäseos rasvoihin
- Aseta sauvasekoitin seokseen. Käynnistä se vasta, kun sekoitusosa on kokonaan massan peitossa. Älä vaahdota, vaan sekoita.
- Sammuta sekoitin välillä ja sekoita massaa tasaisemmaksi esimerkiksi lusikalla. Varo roiskeita!
- Sekoita, kunnes massa on “kiisselöitynyt”.
- Massa on valmista, kun pinnalle jää kuvioita.
4. Lisää halutessasi värit, tuoksut ja muut lisukkeet
- Etene nopeasti, mutta turvallisesti. Erityisesti eteeriset öljyt voivat vaikuttaa massan jämähtämiseen.
- Voit myös jakaa massan ja tehdä niistä erilaisia. Laittamalla niitä muottiin voit luoda koristeellisia ja värikkäitä saippuoita.
5. Kaada massa muottiin
- Tee haluamasi koristelut saippuan pintaan. Voit tehdä pintaan muotoja tai lisätä koristeita.
- Peitä kelmulla ja kääri pyyhkeeseen.
6. Pidä muotti huoneenlämmössä ja poista muotista 12–24 tunnin kuluttua
- Leikkaa saippua paloiksi ja laita kypsymään noin neljäksi viikoksi.
- Kypsymisen aikana saippuan emäksisyys vähenee ja se muuttuu turvalliseksi käyttää.
VarsiNaiset EräLadyt ry.
Naisten metsästysseura, joka on perustettu vuonna 2012. Seuran kotipaikka on Turku ja sillä on 87 jäsentä.