Meheviä makuja karhusta
Karhunliha on tummaa ja voimakkaan makuista, ja siksi se sopii hyvin erilaisiin pata- ja kastikeruokiin.
Suomessa metsästetään vuosittain arviolta 150–300 karhua, joten liha ei ole kaikkien saatavilla. Syksyisin sitä voi kuitenkin löytää laadukkaista lihakaupoista, joko tuoreena tai pakastettuna. Karhua löytyy myös säilykelihana.
Tuoretta tai pakastettua karhua valmistettaessa on muistettava, että trikiiniriskin vuoksi siitä ei tehdä medium-pihvejä. Karhu on aina kypsennettävä läpikypsäksi, eli vähintään 70 asteeseen. Pakastaminen ei tapa trikiiniloista.
Karhua moskovalaisittain
noin 4 annosta
n. 600 g karhunlihaa, esimerkiksi lapaa tai paistia
2 sipulia
2 valkosipulinkynttä
2 rkl voita
1 rkl öljyä
1–2 venäläistä suolakurkkua
1 tl paprikajauhetta
½ tl suolaa
½ tl mustapippuria
¼ tl cayennepippuria
1 lihaliemikuutio
3 rkl vehnäjauhoja
1 pkt (170 g) sinihomejuustoa
1 prk (120 g) smetanaa
Kuutioi liha suupaloiksi. Kuori ja hienonna sipulit. Kuumenna pannulla rasvaa ja ruskista puolet lihoista sekoitellen. Lisää rasvaa tarvittaessa. Kumoa lihat pataan. Kiehauta pannulla vettä ja kumoa se pataan. Toista sama lopuille lihoille.
Kuumenna pannulla uudestaan rasvaa ja kuullota sipulit. Lisää kuutioidut suolakurkut, mausteet ja murusteltu liemikuutio. Sekoita ja kumoa pataan.
Ripottele pataan vehnäjauhot. Sekoita. Lisää vettä sen verran, että ainekset peittyvät. Lisää murusteltu homejuusto ja smetana. Nosta kansi päälle ja kypsennä pataa 150-asteisessa uunissa noin 1 ½ tuntia.
Tarjoa keitettyjen perunoiden tai muusin kanssa.
Samalla ohjeella voit valmistaa moskovanpataa myös hirvestä, peurasta ja majavasta.
Kermainen karhukäristys
noin 4 annosta
n. 600 g karhunlihaa, esimerkiksi lapaa tai paistia (pakaste) 1 rkl voita 1 rkl öljyä 1 tl suolaa ½ tl mustapippuria 3–4 dl tummaa olutta 1–2 dl ruokakermaa
Leikkaa lihasta mahdolliset kalvot pois. Vuole kohmeinen liha ohuiksi lastuiksi terävällä veitsellä. Kuumenna voita ja öljyä padassa. Ruskista lihoja pienissä erissä ahkerasti sekoitellen. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Nosta lihat sivuun ja toista, kunnes kaikki lihat on ruskistettu.
Nosta lihat takaisin pataan ja lisää joukkoon 3 dl olutta. Anna kiehua miedolla lämmöllä noin tunti. Jos lihaseos uhkaa kuivua, lisää olutta tai vettä. Kun liha alkaa olla mureaa, lisää pataan kerma. Anna kiehua noin 10 minuuttia, tai kunnes kastike on sopivan sakeaa. Tarkista maku ja lisää mausteita tarvittaessa. Tarjoa peruna- tai juuresmuusin ja puolukoiden kanssa.
Vinkki: Käristykseen sopii mausteeksi myös persilja ja timjami.