Nuorten toimitus

Kyyhkytartar – helppo mutta hienostunut

Tartar on hieno ja helppo liharuoka, jossa liha syödään raakana yleensä kananmunankeltuaisen ja leivän kera.

Teksti ja kuvat Kerttu Korpi

Julkaistu11.7.2025

Tartar valmistetaan useimmiten naudanlihasta, mutta myös muiden eläinten, kuten riistalintujen, lihaa voi hyödyntää.

Varmistin asiaa Ruokavirastosta ja he muistuttivat lihan sisältämistä mahdollisista bakteereista, sekä siitä, että on hyvä tiedostaa raa’an lihan syömiseen liittyvä riski. Sama pätee myös perinteiseen naudanlihatartariin ja mihin tahansa liharuokaan.

Olemme perheeni kanssa valmistaneet tätä ruokalajia riistalinnuista monta kertaa, eikä mitään ole ilmennyt. Ainoastaan herkullisia makuelämyksiä. 

Keskeistä on huolehtia hyvästä hygieniasta ja varmistaa, että liha on säilytetty oikein. Lihaa ei saa päästää pilaantumaan eikä joutua kosketuksiin linnun suolen sisällön kanssa. Lihapalat tartariin kannattaa siis ottaa linnusta ennen suolistamista. Jos nämä asiat ovat kunnossa, niin ei muuta kuin kokkaamaan!

Tartar sopii hyvin alkupalaksi mutta myös pääruoaksi. Tässä on resepti neljään tartariin, jotka ovat juuri sopivan kokoisia alkuruokana nautittaviksi.


4 annosta

2 kyyhkyn (tai muun linnun) rintafilettä

1 rkl kapriksia

2 suolakurkkulohkoa

2 rkl säilöttyä punajuurta

Sipulia, suolaa ja pippuria

Kastiketta, kuten Worcerstershire- tai Sriracha-kastiketta tai majoneesia.
Itse käytimme Srirachaa.   

Saaristolaisleipää

4 kananmunan keltuaista

Persiljaa


Aloita hienontamalla liha, kaprikset, suolakurkut, punajuuret sekä sipuli mahdollisimman pieneksi. 

Sekoita hienontamasi raaka-aineet kulhossa. Lisää suolaa, pippuria sekä kastiketta ja sekoita hyvin. 

Ruskista ohuehkot saaristolaisleipäviipaleet pannulla voissa tai öljyssä. 

Nosta paistetut leipäviipaleet lautasille. Jaa aiemmin sekoittamasi tartar neljään osaan ja asettele leivän päälle siten, että keskelle jää pieni kuoppa keltuaiselle. 

Erottele kananmunista keltuaiset, ja kaada ne leipien päälle kuoppiin.

Koristele persiljalla, tarjoile ja nauti! 

Kananmunien keltuaisten kanssa on hyvä olla varovainen ja kärsivällinen, sillä ne särkyvät helposti. Meilläkään eivät kaikki keltuaiset pysyneet ehjinä, mutta se ei haittaa makua.

Lihan hennot maut erottuivat hyvin toisistaan, ja varsinkin suolakurkku ja punajuuri toivat mukavaa pientä makeutta annokseen. Unohdimme laittaa sipulia, mutta tartar maistui hyvin myös ilman sitä.  

Vaikka raa’an lihan syöminen saattaa herättää ennakkoluuloja, suosittelen lämpimästi testaamaan!

Lisää samasta aiheesta

Nuorten toimitus

Uusi ei ole aina paras

11.7.2025
Nuorten toimitus

Mitä löytyy linturetkeltä?

11.7.2025
Ruoka

Riistarullat

11.7.2025