Kiväärin vaimentimen puhdistaminen
Vaimennin vähentää kiväärin ääntä, rekyyliä ja suuliekkiä. Se parantaa ampumamukavuutta ja usein myös tarkkuutta. Mutta silti vaimennin usein jätetään huoltotoimien ulkopuolelle.
Haastattelimme Jaki-vaimentimien Jussi Nyyssöstä selvittääksemme, miten vaimentimen kunnossapito kannattaa suorittaa.
Ammuntamäärät ja ruutilaadut vaikuttavat
Nyyssönen kertoo, että tarve puhdistukselle riippuu olennaisesti aseesta ja ruudista. Esimerkiksi normaalipituisessa metsästyskiväärin piipussa ja nopeilla, puhtaasti palavilla ruudeilla vaimennin pysyy pitkään hyvässä kunnossa ilman erityistä huoltoa.
Hitaat ruutilaadut eivät ehdi palaa täydellisesti lyhyessä piipussa, jolloin vaimennin karstoittuu nopeammin. Erityisesti pienoiskiväärien vaimentimet vaativat säännöllistä puhdistusta – jopa vain 500 laukauksen jälkeen vaimentimen sisus voi olla jo tukossa.
– Eräs käyttäjä ampui 20 000 laukausta 7,62x53R-kaliiperin kiväärillä ilman puhdistusta. Vaimennin oli kerännyt 200 grammaa karstaa, mutta toimi muutoin edelleen normaalisti, Nyyssönen kertoo.
Ennen piipun merkittävää lyhentämistä kannattaa konsultoida aseseppää ja perehtyä kaliiperissa tyypillisesti käytettäviin ruutityyppeihin. Näin varmistuu riittävä piipun pituus, jolloin vaimennin karstoittuu vähemmän.

Vaimentimen puhdistaminen
Vaimentimen läpiharjaus esimerkiksi piippunarulla tai harjoilla ei hyödytä, koska karstoittuminen tapahtuu vaimentimen kammioiden seinämiin.
– Metsästyskiväärin vaimentimen puhdistaminen on harvoin tarpeen. Jos kuitenkin on epäilys, että vaimentimeen on kertynyt karstaa, sitä voi irrottaa esimerkiksi koputtelemalla vaimenninta varovasti kumivasaralla ja ravistelemalla irtokarstat pois lentoaukoista, Nyyssönen mainitsee ensisijaiseksi puhdistusmenetelmäksi.
Edellä mainittu päätee erityisesti tavanomaisissa metsästyskaliipereissa ja kivääreissä, joiden piippua ei ole lyhennetty erityisen paljoa. Eli aseita, joiden piipussa ruutiannos yleisesti ehti palamaan hyvin.
– Osa isojenkin kiväärien vaimentimista on purettavissa, mutta korkeat ruutikaasupaineet voivat tiivistää osat toisiinsa niin tiukasti, ettei avaaminen onnistu kotikonstein. Lisäksi väärin koottu vaimennin voi jopa hajota ammuttaessa. Siksi avattavien vaimentimien purkamisessa, puhdistamisessa ja kokoamisessa on oltava tarkkana.
Pienoiskiväärien vaimentimien kohdalla hän korostaa purettavuutta.
– Koska pienoiskivääreissä käytetty ruuti karstoittaa vaimentimia voimakkaasti, on parasta avata vaimennin ja puhdistaa kivettynyt karsta mekaanisesti. Rapsuttaminen esimerkiksi talttapäisen ruuvimeisselin kärjellä toimii. Myös ultraäänipesuri voi olla höydyllinen, kunhan muistaa, että se saattaa naarmuttaa vaimentimen pintaa, mikäli vaimennin lepää pesurin metallista pohjaa vasten”, varoittaa Nyyssönen.
Jos karsta vaimentimessa tuntuu erityisen haastavalta saada irti, voi puhdistamiseen käyttää tarvittaessa liotusaineita, jotka pehmentävät karstoittumia.


Vaimentimen reikiä kannattaa tarkkailla
Karstan kertyminen harvoin johtaa poikkeamiin kiväärin osunnassa. Mutta lentoreikien tilaa kannattaa tarkkailla. Jos vaimennin pääsee löystymään, voi luoti hipoa laippoja tai ulostuloreikää, ja niihin voi pahimmillaan syntyä jäysteitä tai jäädä jäämiä luodin vaipasta.
– Isompien operaatioiden välttämiseksi vaimennin kannattaakin kiristää aseeseen jämäkästi.
Muista irrottaa vaimennin
Kunnollisen kiristämisen lisäksi Nyyssönen nostaa esiin vaimentimen irrottamisen tärkeyden. Vaimennin irrotetaan piipun puhdistamisen yhteydessä, jotta piipussa olevaa likaa ei siirretä vaimentimeen. Ja aina kun ase tuodaan pois radalta tai metsältä. Näin piipun päässä olevat kierteet pääsevät kuivumaan kunnolla.
– Näin ehkäistään rihlojen päiden ruostuminen ja varmistetaan sekä piipun että vaimentimen pitkäikäisyys.

Vinkki
Jos haluat tarkkailla, miten paljon vaimentimesi kerää karstaa, voit punnita vaimentimesi uutena tai puhdistuksen jälkeen ja punnita sen ajoittain ampumiskertojen jälkeen. Jos vaimentimen paino ei nouse, ei puhdistuskaan ei ole tarpeen.