Suomen riistakeskuksen logon tarina
Julkaistu14.1.2021Kaikilla valtakunnallisilla järjestöillä on oma tunnuksensa, jota käytetään mitä moninaisimmissa yhteyksissä. Näissä tunnuksissa eli logoissa oleva kuva tai kuvio symboloi usein järjestön historiaa, toimintaa ja on graafisesti omaleimainen.
Suomen riistakeskuksen sarvilogo on erinomaisen tyylikäs. Suuri kunnia on annettava siitä, ettei logon kanssa ole lähdetty missään vaiheessa hötkyilemään, vaan merkki on tismalleen samanlainen kuin riistakeskuksen edeltäjän, vuonna 1962 perustetun Metsästäjäin Keskusjärjestön tunnus. Sen suunnitteli tunnettu taiteilija, metsästäjäjärjestövaikuttaja, ylimetsänhoitaja Aarno Liuksiala vuonna 1966.
Logossa aiheina ovat komeat hirvensarvet ja teeren lyyrapyrstö. Näihin kuviin liittyy paljon hienoa symboliikkaa. Hirven lapiosarvissa on 14 piikkiä eli sama määrä kuin riistanhoitopiirejä kuului Keskusjärjestöön organisaation perustamisen jälkeen eli vuodesta 1962. Tilanne muuttui vuonna 1983, jolloin Oulun riistanhoitopiiristä erotettiin Kainuun alue omaksi piirikseen. Logoa ei kuitenkaan muutettu lisäämällä siihen yksi piikki, vaan pitäydyttiin alkuperäisessä piikkiluvussa.
Teerenpyrstö muodostaa tyylitellyn M-kirjaimen eli kuvaa Metsästäjäin Keskusjärjestön M-alkukirjainta. Pyrstön vasen puoli puolestaan on tyylitelty J-kirjain ja oikea puoli tyylitelty C-kirjain. Pyrstöön on siis mahdutettu järjestön suomenkielisen nimen alkukirjain M (Metsästäjäin Keskusjärjestö) ja ruotsinkielisen nimen alkukirjaimet J ja C (Jägarnas Centralorganisation).