Rikkakananhirssi voi levitä riistapelloilla

Hankalaa rikkakasvia rikkakananhirssiä (Echinochloa crus-galli) on löytynyt riistapelloilta. Hankalasti torjuttava vieraslaji on poistettava riistapellolta.

Julkaistu19.9.2024

Rikkakananhirssi on kotoisin trooppisesta Aasiasta ja Afrikasta ja sitä pidetään yhtenä maailman hankalimmista rikkakasveista. Se hyötyy ilmastonmuutoksen mukanaan tuomista kuumista kesistä. Rikkakananhirssi on lisäksi erittäin tehokas maaperän typen käyttäjä.

Yksi rikkakananhirssin leviämisteistä ovat monimuotoisuuspellot, joihin myös riistapellot kuuluvat. Ruokavirasto löysi rikkakananhirssiä monimuotoisuuspeltojen perustamiseen tarkoitetuista siemenseoksista otetuista valvontanäytteistä, kun näytteitä tutkittiin pistokoeluontoisesti. Riistapeltojen tarkkailu on siksi hyvin tärkeää.

Mikäli rikkakananhirssi esiintymä havaitaan ajoissa ja saadaan kerättyä pois viljelykseltä, voi rikkakasviongelma hoitua näinkin. Mikäli rikkakananhirssin siemenet tuleentuvat ja varisevat maahan ja päätyvät pellon siemenpankkiin, siemenet voivat säilyä maassa itämiskykyisinä kymmenenkin vuotta. Tällaisissa tapauksissa torjunta on usean vuoden rahaa ja aikaa vievä urakka. Vaikka rikkakananhirssi saataisiin kitkettyä, peltoa kannattaa seurata vielä muutaman vuoden ajan, jotta mahdolliset seuraavina vuosina itävät yksilöt saadaan poistettua.

Riistapellolta rikkakananhirssi voi levitä uusille alueille eläinten välityksellä. Rikkakananhirssin vihneellisiä ja karvaisia tähkylöitä voi takertua eläinten turkkiin ja siemenet voivat säilyä itävänä ruuansulatuselimistössä. Lisäksi siemenet voivat levitä koneiden ja ihmisten mukana uusille peltolohkoille.

Rikkakananhirssiä riistapellolla
Rikkakananhirssiä riistapellolla Kuva: Anne Tolonen

Lisätietoa rikkakananhirssin tunnistamisesta ja torjuntakeinoista löydät Ruokaviraston nettisivuilta (ruokavirasto.fi).