Poikkeuslupa valon ja yötähtäimen käyttöön valkohäntäpeurajahdissa
Suomen riistakeskus on myöntänyt Suomen metsästäjäliitolle poikkeusluvan, joka on voimassa 1.9.2021 – 15.2.2022. Se sallii poikkeuslupa-alueella käyttää valkohäntäpeuran vahtimismetsästyksessä valoa ja elektronisesti kuvaa muuttavaa yötähtäintä.
Kyseessä on tutkimusluonteinen kokeilu valkohäntäpeuran metsästyksen tehostamiseksi tilanteessa, jossa kannanhallinnallinen leikkaus ei ole onnistunut. Valon ja yötähtäinten avulla voidaan metsästää myös pimeänä aikana. Tarkoituksena on selvittää menetelmien käyttökelpoisuutta muun muassa vahinkojen estämiseen tarkoitetussa poikkeuslupamenettelyssä.
Osallistuminen on vapaaehtoista
Suomen metsästäjäliitto tiedottaa myöhemmin siitä, kuinka kokeiluun voi päästä mukaan. SML hyväksyy mukaan myös muita kuin jäsenseurojaan.
Poikkeusluvan käyttäminen edellyttää pyyntiluvan saajan suostumuksen ja yhteisluvan osalta hallinnollisen haltijan ja kyseisen lupaosakkaan suostumuksen. Kokeilussa kaadettavat eläimet ovat tavanomaisen pyyntilupamenettelyn piiriin kuuluvia valkohäntäpeuroja.
Jokainen metsästäjä hankkii laitteet omalla vastuullaan, ja tiedostaa, että kokeilu on määräaikainen. Laitteet voivat jäädä tarpeettomiksi. Sinänsä laitteet ovat laillisia ja niitä voi käyttää edelleen vieraspeto supikoiran poistamiseen.
Osallistujat raportoivat Suomen metsästäjäliitolle.
Poikkeuslupa-alue
Suomen riistakeskuksen Varsinais-Suomen alueen riistanhoitoyhdistykset.
Satakunta: Porin, Ulvilan piirin, Lavian seudun, Kokemäen-Kauvatsan, Mouhijärven piirin, Sastamalan, Ala-Satakunnan, Punkalaitumen, Säkylän-Köyliön, Harjavallan, Euran seudun ja Lounais-Satakunnan riistanhoitoyhdistykset.
Pohjois-Häme: Nokian seudun, Tampereen, Lempäälän seudun, Jalannin ja Sääksmäen-Valkeakosken riistanhoitoyhdistykset.
Etelä-Häme: Urjalan, Jokiläänin, Lopen, Forssa-Tammelan, Hattulan-Kalvolan, Rengon seudun, Janakkalan ja Hausjärven-Riihimäen riistanhoitoyhdistykset.
Uusimaa: Hyvinkään, Nurmijärven, Vantaan, Helsingin, Espoo- Kauniaisten, Kirkkonummen, Vihdin ja Karkkilan, Lohjan, Nummi-Pusulan, Sammatin, Karjalohjan ja Länsi-Uudenmaan riistanhoitoyhdistykset.
Lisäksi: Mikäli pyyntiluvan saajan metsästysalue ulottuu edellä mainittujen riistanhoitoyhdistysten ulkopuolelle, pyyntialue kokonaisuudessaan kuuluu poikkeusluvan piiriin.
Lisätietoja
Poikkeuslupaa hallinnoi Suomen metsästäjäliitto, joka antaa lisätietoja. Suomen metsästäjäliitto myös tiedottaa poikkeuslupaan mukaan pääsemisestä sekä raportoinnin yksityiskohdista.