Karhun kannanhoitosuunnitelma on päivitetty ja karhun metsästyskiintiöksi on asetettu 285 karhua
Maa- ja metsätalousministeriö (MMM) on vahvistanut Suomen karhukannan hoitosuunnitelman ja karhuasetuksen.
Hoitosuunnitelman päivityksessä keskityttiin erityisesti karhun kannanhoitoalueiden määrittämiseen ja kannanhoidollista metsästystä koskevan luvun täsmentämiseen. Muutoksilla luodaan edellytyksiä järjestää jälleen karhun kestävää kannanhoidollista metsästystä Suomessa oikeuskäytäntö, luontodirektiivi ja keväällä hyväksytty metsästyslain muutos huomioiden.
Karhun suotuisan suojelutason säilyttämisen ohella keskeiseksi tavoitteeksi kannanhoidossa tunnistetaan karhun ihmisarkuuden ylläpitäminen. Yhtenä keinona ylläpitää ihmisarkuutta on kestävä kannanhoidollinen metsästys.
Karhun kannanhoidollinen metsästys perusteltua kolmella kannanhoitoalueella
MMM:n asetuksella vahvistetaan kannanhoitosuunnitelmassa määritetyt viisi kannanhoitoaluetta, jotka ovat itäinen, keskinen, läntinen ja eteläinen kannanhoitoalue sekä poronhoitoalue. Uusi kannanhoitoaluejako poronhoitoalueen ulkopuolella perustuu erityisesti karhukannan runsauteen ja tiheyteen eri alueilla.
Karhun kaataminen rajataan 285 yksilöön metsästyskaudella 2025–2026. Kiintiöstä 200 on poronhoitoalueen ulkopuolelle, jossa Suomen riistakeskus käyttää poikkeuslupaharkintaa.
Itäisellä kannanhoitoalueella kiintiö on 180 karhua ja keskisellä alueella 20 karhua. Poronhoitoalueella metsästettävien karhujen määrä saa itäisellä poronhoitoalueella olla 70 yksilöä ja läntisellä poronhoitoalueella 15 yksilöä. Kaikilla viidellä kannanhoitoalueilla on käytössä vahinko- ja turvallisuusperusteiset luvat, joiden määrää asetus ei rajoita.
Asetuksessa määritellään metsästyksen alueelliset päämäärät
Itäisellä kannanhoitoalueella metsästyslain kannanhoidollisten poikkeuslupien päämääränä on alueellisista tihentymistä johtuvien sosioekonomisten haittojen lieventäminen ja karhun ihmisarkuuden vahvistaminen vaikuttamalla hallitusti karhukannan kokoon, kasvuvauhtiin sekä alueellisiin tihentymiin. Asetuksen rajaamalla poikkeuslupiin perustuvalla metsästyksellä pyritään lisäksi varmistamaan, että karhukannan aiheuttamat kotieläin- ja maatalousvahingot pysyvät kohtuullisella tasolla. Lisäksi pyritään turvaamaan alueen metsäpeuran sekä hirven vasatuotto.
Lausuntopalautteen perusteella kannanhoidollinen metsästys nähtiin tarpeelliseksi myös keskisellä kannanhoitoalueella. Siellä metsästyslain poikkeuslupien päämääränä on pitää karhukannan tiheys sellaisena, että karhun aiheuttamat vahingot ja haitat ihmistoiminnoille pysyvät kohtuullisina.
Poronhoitoalueella karhun kiintiömetsästyksen tavoitteena on pitää karhujen aiheuttamat porovahingot kohtuullisella tasolla.