Metsästäjärekisteri palvelee
Metsästäjärekisterin asiakaspalvelu neuvoo ja palvelee metsästäjiä ja viranomaisia. Metsästäjärekisterin osoitteistoa käytetään muun muassa Metsästäjä-lehden ja riistanhoitomaksun tilillepanokortin lähettämiseen.
Suomen riistakeskus ylläpitää metsästäjistä lakisääteistä metsästäjärekisteriä. Rekisterinpitoa säätelee laki riistanhoitomaksusta ja pyyntilupamaksusta. Tällä hetkellä rekisterissä on noin 370 000 metsästäjän tiedot.
Vuosittain metsästäjärekisteri käsittelee yli 35 000 asiakkaiden yhteydenottoa. Listasimme alle muutamia yleisimpiä aiheita, joissa metsästäjärekisteri palvelee metsästäjiä, sekä mitä asioita on mahdollista tarkistaa ja hoitaa Oma riista -palvelun kautta.
Osoitteenmuutos
Mikäli osoitteesi muuttuu tilapäisesti, muutat Suomesta ulkomaille tai ulkomailta takaisin Suomeen tai sinulla on voimassa oleva turvakielto, ilmoita osoitteesi metsästäjärekisterin asiakaspalveluun. Muussa tapauksessa virallinen väestötietovirastolle tehty osoitteenmuutos päivittyy metsästäjärekisteriin automaattisesti eikä osoitetta tarvitse ilmoittaa erikseen.
Oma riista -palvelussa näkyy metsästäjän virallinen osoitetieto. Muuttoilmoituksen tehtyäsi uusi osoite päivittyy Oma riistaan noin viikon sisällä.
Metsästäjä-lehti
Jos haluat vaihtaa postitettavan lehden kielen (suomi tai ruotsi), haluat päättää paperilehden jakelun tai et ole saanut lehteä, ole yhteydessä metsästäjärekisterin asiakaspalveluun.
Metsästäjälehti postitetaan jokaiselle riistanhoitomaksun maksaneelle metsästäjälle. 17. heinäkuuta ilmestyvän Metsästäjä-lehden takakannesta löytyy tulevan metsästysvuoden riistanhoitomaksusi tilisiirtolomake.
Metsästyskortti katoaa
Metsästäjärekisterin asiakaspalvelusta voit pyytää uuden metsästyskortin kadonneen kortin tilalle. Uuden kortin toimittamisesta peritään 20 euron maksu.
Oma riista -verkkopalvelusta voit ladata ja tulostaa ilmaiseksi kopion metsästyskortistasi. Oma riista -palvelun mobiiliversiossa on käytössä myös sähköinen metsästyskortti, joka on yhtä pätevä kuin paperiversio.
Riistanhoitomaksuun liittyvät kysymykset
Mikäli olet maksanut riistanhoitomaksua liikaa tai liian vähän, olet käyttänyt riistanhoitomaksua maksaessasi väärää viitenumeroa tai maksu on suoritettu ulkomailta, eikä viitekenttää ole voinut käyttää, tarkista metsästyskorttisi voimassaolo metsästäjärekisterin asiakaspalvelusta.
Riistanhoitomaksu on mahdollista siirtää e-laskutukseen tai suoramaksuksi. E-lasku- ja suoramaksusopimuksen voit tehdä omassa pankissasi.
Laskulla ilmoitetulla viitenumerolla maksetut riistanhoitomaksut näkyvät Oma riistassa metsästäjän tiedoissa noin viikon kuluttua maksun suorittamisesta.
Riistanhoitoyhdistyksen vaihtaminen
Riistanhoitoyhdistystä on mahdollista vaihtaa ja muutosilmoitus tehdään metsästäjärekisterin asiakaspalveluun kirjallisesti sähköpostitse tai postitse. Ilmoituksessa tulee mainita metsästäjän nimi, metsästäjänumero sekä vanha että uusi riistanhoitoyhdistys. Mikäli et halua kuulua mihinkään riistanhoitoyhdistykseen, voit ilmoittaa siitä metsästäjärekisteriin.
Jotta muutos kerkeää tulevan metsästysvuoden metsästyskorttiisi 1.8. alkaen, ilmoitus on tehtävä hyvissä ajoin keväällä, viimeistään huhtikuussa. Riistanhoitoyhdistystä ei ole mahdollista vaihtaa kesken metsästysvuotta.
Oma riista -palvelusta näet, minkä riistanhoitoyhdistyksen jäsen olet, mikäli olet maksanut riistanhoitomaksun.
Riistanhoitomaksun maksanut henkilö voi kuulua jäsenenä siihen riistanhoitoyhdistykseen, jonka toiminta-alueella hän pääasiassa metsästää, tai siihen riistanhoitoyhdistykseen, jonka toiminta-alueella olevassa kunnassa hänellä on kotipaikka.
Metsästäjätutkinnon voimassaolo
Metsästäjärekisterin asiakaspalvelusta voit selvittää, milloin tutkintosi vanhenee. Tutkinto on voimassa viisi metsästysvuotta viimeisimmästä suoritetusta riistanhoitomaksusta. Tutkinnon voimassaolon voit tarkistaa myös Oma riista -palvelusta.
Rekisteritietojen poistaminen metsästäjärekisteristä
Kirjallinen pyyntö tietojen poistamiseksi tulee osoittaa metsästäjärekisterin asiakaspalveluun. Pyynnön voi tehdä vain metsästäjä itse. Alaikäisen kohdalla tai jos asianomainen on poistoa pyytänyt, pyynnön voi tehdä huoltaja tai omainen.
Metsästäjärekisteriin kerättävät tiedot
Jokaisella metsästäjällä on oikeus tarkastaa, mitä tietoja hänestä on merkitty metsästäjärekisteriin. Tietojaan voi kysyä ottamalla yhteyttä metsästäjärekisterin asiakaspalveluun. Metsästäjärekisteriin kerätään vain lakisääteiset tiedot, jotka on lueteltu laki riistanhoitomaksusta ja pyyntilupamaksusta (616/1993) 7 b pykälässä.
Suoramarkkinointi
Metsästäjärekisteristä ei luovuteta tietoja suoramarkkinointiin, mikäli rekisteröity ei ole antanut tähän erillistä suostumusta. Jokaisella metsästäjällä on tiedoissaan automaattisesti suoramarkkinointikielto eikä kieltoilmoitusta tarvitse erikseen tehdä. Mikäli haluat antaa suostumuksesi luovuttaa nimi- ja osoitetietosi metsästysalan suoramarkkinointiin, voit olla yhteydessä metsästäjärekisterin asiakaspalveluun.
Metsästäjärekisterin yhteystiedot:
Puhelinnumero 029 431 2002
Sähköpostiosoite metsastajarekisteri@innofactor.com
Postiosoite:
Metsästäjärekisteri
PL 22
00331 Helsinki
Asiakaspalvelu avoinna arkisin marras–kesäkuu: klo 9–16 ja heinä–lokakuu: klo 8–18