Liiku pellolla kohteliaasti – ja laillisesti
Saamme palautteita metsästäjien toimista pyynnin yhteydessä asutuksen läheisyydessä. Useimmin ne koskettavat etäisyyttä ampumapaikalta asutukseen, mutta kiukun on saattanut aiheuttaa myös harkitsematon kulku pelloilla.
Kyyhkynpyytäjille on itsestään selvää, ettei ruis- tai hernepellolla liikuta jalkaisin, saati ajoneuvolla, jos sato on korjaamatta. Kun viljat on puitu tai tuorerehu korjattu, voi autolla hurauttaa passiin pidemmänkin pellon perälle. Vai voiko sittenkään?
Maanomistajan valta
Metsästyslaissa on säädetty, ettei metsästys saa aiheuttaa vahinkoa toisen omaisuudelle. Tämä on hyvä pitää johtoajatuksena kaikessa pyynnissä ja siihen liittyvässä.
Peltojen osalta laissa on erikseen säännös, jonka mukaan ilman alueen omistajan tai haltijan nimenomaista lupaa viljelyksillä ei saa kulkea metsästystarkoituksessa ennen kuin sato on korjattu tai koottu. Mikä lasketaan sadoksi ja milloin liikutaan metsästystarkoituksessa, tarjoaa toki mahdollisuuden saivartelulle. Kannattaa kuitenkin muistaa, että maanomistajalla on viimekädessä valta päättää, metsästetäänkö alueella myös tulevaisuudessa.
Järkevintä onkin ennen pelloille kirmaamista kohteliaasti kysyä maanomistajan näkemys asiaan – myös kun sato on jo korjattu.
Jalan liikkuen pelto ei vahingoitu
Tasainen pinta voi houkuttaa kääntämään myös ajoneuvon renkaat nurmen puolelle. Passiin meno lyhenee parilla sadalla metrillä ja nelivedolla pääsee, vaikka vähän upottaakin. Kun sitten joutuu soittamaan pellon omistajan hinaamaan mahansa varaan juuttuneen auton takaisin tielle, on syytä miettiä hyvä selitys ja ennen kaikkea sopiva korvaus vaivasta ja pellolle aiheutuneesta vahingosta.
Ja vaikka pelto kantaisikin on ymmärrettävä, että kasvusto voi kärsiä, jos samaa reittiä ajetaan toistuvasti, vaikka autoa kevyemmällä mopolla.
Pelto on maastoa
Lupa kysytty ja saatu, pelto kantaa, tavaraa peräkontti täynnä ja ase pussissa päällimmäisenä. Autolla pääsee passiin vaivattomasti pellon yli ruokintapaikalle saakka. Ilta kojussa ja peuran kanssa pimeässä kotiin?
Metsästyslain 35 §:ssä yksiselitteisesti todetaan, että metsästysaseen tai metsästysjousen kuljettaminen moottorikäyttöisellä ajoneuvolla maastossa on kielletty. Metsä ymmärretään maastoksi, mutta pellon osalta helppo kulku voi harhauttaa ja ajellaan huomaamatta ase mukana mieron teille.
Kieltoon kuljettaa asetta moottoriajoneuvolla maastossa on säädetty viisi poikkeusta. Kaksi niistä koskee varsinaista pyyntitapahtumaa: Lataamaton ja suojuksessa oleva ase saa olla moottorikäyttöisessä ajoneuvossa maastossa mukana saalista noudettaessa ja elävänä pyytävää loukkua tai jalkanarua koettaessa sekä kuljetettaessa ampujana toimivaa henkilöä metsästyksenjohtajan ennakkoon osoittamalle ampumapaikalle.
Saaliin noutaminen tai loukun tarkastus pellonperältä ase mukana on siis mahdollista, kunhan pellolla liikkumisesta on sovittu omistajan kanssa.
Passiin kuljetettaessa on puolestaan syytä huomata, että ainoastaan itseään ei voi aseen kanssa kuljettaa, ja että lainkohta koskee ainoastaan metsästyksenjohtajan vaativia metsästysmuotoja.