Nuorten toimitus

Uusi ei ole aina paras
Aseenvalinta on muutakin kuin tekniikkaa

Ase on oleellinen osa metsästystä ja sen tulee olla toimiva, mutta täytyykö sen olla uunituore, jotta harrastuksen voisi aloittaa?

Teksti ja kuvat Leevi Niemi

Julkaistu11.7.2025

Metsästyksen aloittaminen voi alkuun tuntua kalliilta. Yksi hintaa kasvattava tekijä on metsästysase, joka maksaa uutena useammasta sadasta tuhansiin euroihin. Moni ostaa aloittaessaan aseen uutena, muttei välttämättä tule ajatelleeksi muita vaihtoehtoja.

Päätin selvittää, onko vanhan ja käytetyn aseen kunnostaminen ja uudelleen käyttöönotto hinnallisesti järkevämpää kuin uuden. Minun tilanteessani isäni sai aseluvan 41 vuotta vanhaan paappani Valmet 412 S –haulikkoon. Se oli seissyt käyttämättömänä mummolassa, paapan asekaapissa yli kymmenen vuotta. Nyt sille oli taas käyttöä. 

Aseen kunto on kaikki kaikessa 

Ensimmäisenä suuntaamme metsästystarvikeliikkeeseen, jossa saamme asiantuntijan näkökulman aseen kunnosta. Myyjän taittaessa haulikon auki, hän kertoo huomaavansa käytön jäljen piippujen laskeutuessa ääriasentoonsa taittonivelen varassa. Hetken tarkastelun jälkeen hän toteaa haulikon olevan ehjä ja kunnossa. Myyjä suosittelee liikkeestä löytyvää aseöljyä ja haulikon puhdistussarjaa, jotka ostamme. 

Myyjä vakuutti meidät haulikon hyvästä kunnosta, jonka vuoksi emme huollattaneet sitä asesepällä. Jos aseen kunnosta haluaa olla täysin varma, eikä saatavilla ole muuta asiantuntijaa, on ase suositeltavaa käyttää asesepällä. 

Aseen osat keräävät runsaasti likaa.
Haulikon puhdistamiseen käytetään aseöljyä ja puhdistus­sarjaa.

Puhdistaminen ei vaadi paljoa 

Kymmenessä vuodessa ase kerää runsaasti likaa, etenkin jos se on jätetty lepäämään sen suuremmin puhdistettuna, niin kuin meidän tapauksessamme. Haulikon puhdistamisen aloitamme purkamalla sen osiin. Öljyämme pinnat ja piiput huolellisesti ja jätämme aineen vaikuttamaan yöksi. Seuraavana päivänä puhdistamme aseen kaikesta liasta. 

Piippujen sisältä likaa saa rassata useamman kerran, kunnes ne kiiltävät jälleen. Myös taittonivelten väliin oli kertynyt runsaasti likaa. Kun ase viimein vaikuttaa puhtaalta, on aika koota se.

Puhtaat piiput kiiltävät sisältä valossa.

Metsästyskunnon selvittäminen 

Vuorossa on jännittävin vaihe, nimittäin haulikon testaaminen ampumaradalla. Lähdemme suoraa päätä haulikkoradalle, jossa ostamme ensin yhden ampumakierroksen lipun. Meitä opastetaan alkuun pääsemiseksi ja iloksemme ase toimii juuri niin kuin piti. Meitä neuvova asiantuntija toteaa aseen olevan valmis metsästyskäyttöön ja neuvoo pitämään siitä jatkossa hyvää huolta. 

Aseen toimivuutta testataan ampuma­radalla.

Valitako käytetty vai tehtaan tuore? 

Lopuksi on aika tarkastella, onko käytetty ase todella uudenveroinen huollon, puhdistuksen sekä koeammunnan jälkeen ja ennen kaikkea, kumpi on hinnallisesti järkevämpi vaihtoehto. 

Itse haulikon saimme perintöaseena ilmaiseksi, mutta käytetty haulikko on jo lähtökohtaisesti ostettaessa halvempi valinta, usein puhutaan vain parista sadasta eurosta. Uuteen haulikkoon taas ei juuri törmää alle viidensadan euron budjetilla. Aseöljy ja puhdistusvälineet maksoivat yhteensä noin kaksikymmentä euroa. Lisäksi ampumakierroksen hinta vaihtelee ampumaradan mukaan ja se oli kohdallamme toiset kaksikymmentä lisää. 

Loppusumman voi todeta olevan pienempi uuteen aseeseen verrattuna jo pelkän aseiden välisen hintaeron takia. Käytetty ase on siis lähes poikkeuksetta monin verroin varteenotettavampi valinta.

Lisää samasta aiheesta

Metsästäjän varusteet

Kiväärin vaimentimen puhdistaminen

11.7.2025
Nuorten toimitus

Mitä löytyy linturetkeltä?

11.7.2025
Nuorten toimitus

Ensikertalainen latvalinnustamassa

2.5.2025