Metsästysluvat myydään nyt uudesta palvelusta

Valtion maiden metsästysluvista jo yli 90 prosenttia ostetaan verkossa. Metsähallitus päättikin uudistaa koko Eräluvat.fi-palvelunsa.

Teksti Aku Ahlholm Kuvat Keksi Agency ja Eräluvat.fi-palvelu

Julkaistu15.1.2025

Metsästäjät saavat nyt opetella uuden myyntikanavan käytön, kun tavoitellut valtion maiden kanalintuluvat tulevat seuraavan kerran myyntiin kesäkuussa. Lisäksi Eräluvat.fi-palveluun pitää rekisteröityä uudelleen.

– Tämä on meille iso investointi. Halusimme panostaa digitaaliseen myyntikanavaan, koska asiointi on siirtynyt lähes pelkästään verkkoon. Vielä lähes kymmenen vuotta sitten vain neljännes luvista ostettiin verkkokaupasta, digipalvelupäällikkö Jari Haarala Metsähallituksesta sanoo.

Uudessa palvelussa metsästäjä näkee koko ajan joka kohteen tiedoissa, kuinka monta lupaa on jäljellä millekin päivälle. Enää eivät siis loppukauden päivät pääse yllättäen muuttumaan vihreästä punaisiksi yhdessä hetkessä.

Puhelinpalvelu toimii edelleen

Metsähallitus ei silti unohda puhelinasiakkaitaan. Eräluvat-palvelunumero 020 69 2424 vastaa jatkossakin arkisin kello 9–15.

Vaikka metsästäjien ostokäyttäytyminen on muuttunut, puhelinlinjat eivät ole hiljentyneet. Palvelunumeroon saapuu edelleen yli 10 000 puhelua vuodessa, mutta nykyisin soittajat eivät yleensä kaipaa lupia vaan neuvoa.

Eräluvat-palvelunumero on saanut rinnalleen retkeilijöiden palvelunumeron 020 63 6000, josta voi kysyä lisätietoja tupa-asioista ja muusta retkeilyyn liittyvästä. Retkikohteet ja -reitit esitellään niin ikään uudistetussa Metsähallituksen Luontoon-palvelussa, joka sisältää jatkossa valtion kohteiden lisäksi myös muita kohteita: esimerkiksi kuntien ylläpitämiä reittejä.

Uudistus aloitettiin asiakkaiden kanssa

Eräluvat.fi-palvelu maksoi 5,2 miljoonaa euroa. Summa voi kuulostaa suurelta, mutta suuri on myös suomalaisten lupatarve. Uuteen digitaaliseen myyntikanavaan haluttiin panostaa, sillä sitä kautta ostetaan lupia peräti 16 miljoonan euron edestä joka vuosi. Suurin osa summasta tulee kalastonhoitomaksusta ja muista kalastusluvista, mutta metsästysasiakkaiden määrä on merkittävä.

Muita Eräluvat.fi-palvelusta saatavia lupia ovat maastoliikenneluvat, joulukuusiluvat, luonnontuoteluvat ja ylälappilaisten luontaisalueluvat. Lisäksi sieltä voi varata tupia.

Metsähallituksen eräpalveluilla ei tehdä voittoa valtion kassaan. Metsästyslupatulot käytetään muun muassa kestävän metsästyksen suunnitteluun ja riistanhoitoon. Kalastonhoitomaksut tilitetään maa- ja metsätalousministeriölle, joka jakaa varat kalavesien ja kalastuksen hyväksi.

Eräluvat.fi-palvelun uudistaminen alkoi jo vuonna 2019 palvelumuotoiluhankkeella, jolloin asiakkaiden kanssa käytiin läpi lupien ostamista ja sitä, miten he haluaisivat palvelun toimivan.

Metsähallitus oli julkaissut Eräluvat.fi-sivustonsa alun perin vuonna 2013 ja verkkokaupan 2015. Käytännössä vanha palvelu oli siis kokoelma eri järjestelmiä.

Nyt uudistuneessa palvelussa on haluttu yhdistää verkkosivusto, verkkokauppa ja osittain myös haettavien lupien järjestelmä.

– Jatkossa asiakas ei siis enää joudu vaihtelemaan verkkosivuston ja kaupan välillä, vaan pysyy samassa palvelussa koko asiointinsa ajan, Haarala muistuttaa.

Tämä helpottaa monen asiakkaan elämää. Eräluvat.fi:ssä tehdään nimittäin joka vuosi 450 000 eri tilausta. Rekisteröityneitä asiakkaita on ollut parhaillaan lähes 600 000.

Hirvialueet haetaan vielä kuten ennen

Uudessa Eräluvat.fi-palvelusta voi myös hakea lupia. Huhtikuussa metsästäjät hakevat jo ensi metsästyskauden kausiluvat kanalinnustukseen Eräluvat.fi-palvelusta, kun aikaisemmin ne on haettu erillisestä lupahakujärjestelmästä.

Hirvenmetsästyksen alueluvat haetaan nyt tammikuussa kuitenkin vielä samasta lupahakujärjestelmästä kuin aikaisemminkin. Vanhat tunnukset toimivat siellä siis edelleen, ja hakija voi käyttää edellisvuosien hakemuksia uuden hakemuksen pohjana.

Tulevaisuudessa myös hirvenmetsästysalueiden haku muuttuu, mutta toistaiseksi käytössä on vanha ja tuttu järjestelmä.