Silmälasit metsästäjälle
Uusia silmälaseja hankkiessa kannattaa ottaa metsästysharrastus puheeksi.
Moni metsästäjä kohtaa tilanteita, jossa silmälasit haittaavat ampumista. Silmälasit huurtuvat tai kehykset haittaavat tähtäämistä. Tilanteita tulee eteen niin haulikolla, kiväärillä kuin jousellakin.
Ammattilainen auttaa valinnassa
Ammuntaan soveltuvia silmälaseja hankkiessa kannattaa hakeutua sellaisen optikon luokse, jolla on aiheesta vankka kokemus. Jos harrastaa erilaisia ammuntalajeja, yhdet yleismallit eivät välttämättä toimi, jolloin laajan kokemuksen omaava optikko osaa auttaa. Ratkaisu, joka sopii haulikkoammuntaan ei välttämättä toimi kiväärin tai jousen kanssa.
Valittavien kehysten muotoon vaikuttaa käytettävä ase ja harrastettava ammuntalaji. Esimerkiksi haulikolla ammuttaessa linssin korkeuteen tulee kiinnittää huomiota, jotta kehys ei tule näkökenttään tähdättäessä. Jousella ammuttaessa saisi linssien etäisyys olla mahdollisemman pieni, jotta kehyksen sisäreuna ei haittaa tähtäinkuvaa. On siis monta asiaa, joita ei itse välttämättä osaa huomioida.
Edellä kerrottu vaikuttaa myös linssin valintaan. Jos ikänäkö vaivaa, optikon kanssa kannattaa keskustella sopivatko moniteholasit ajateltuun käyttöön vai täytyykö valita yksiteholasit.
Tutkimuksissa selvitetään myös silmien dominanssi. Tutkimuksella selvitetään näön vasen- tai oikeapainotteisuus, jonka merkitys korostuu haulikolla ammuttaessa.
Silmälasit ovat osa hämäräoptiikkaa
Kun valo hiipuu, laadukkaat linssit auttavat paitsi kiikareissa, mutta myös silmälaseissa. Usein vanhat silmälasit ovat naarmuuntuneet, pinnoite on pilattu saunan lämmityksessä ja ne ovat muutenkin likaiset. Virheet linssin pinnassa vaikuttavat paitsi tarkkaan näkemiseen, ne myös huonontavat valon läpäisyä. Kalliin kiikarin ominaisuudet karkaavat harakoille, jos silmän ja kiikarin välissä on elämää nähneet linssit.
Taittovirheet ja ikä vaikuttavat hämäränäköön ja tätä voidaan parantaa laadukkailla linsseillä, pinnoitteilla ja taittokorjauksilla. Koska metsästäjälle tarkka näöntutkimus on tarpeen, ovat jotkut optikot erikoistuneet siihen. Heillä on laitteet, joilla saadaan silmästä tuhansia mittauspisteitä ja voidaan ottaa huomioon myös pupillin suurentuminen hämärässä. Mittausten perusteella saadaan tehtyä juuri oikeanlaiset linssit silmän ja lasien käyttäjän vaatimuksiin.
Metsästys asettaa erityisvaatimuksia
Huurtuminen on yleinen ongelma, etenkin kosteissa ja kylmissä olosuhteissa. Silmälasit tulevat lähelle kasvoja, jolloin varsinkin, jos omaa komeat kulmakarvat, ei ilma pääse niitä ”tuulettamaan”. Silloin hengityshöyryt huurruttavat linssit. Riittävä väli kehyksen ja kasvojen väliin sekä huurtumisenestoaine auttavat pitämään linssit kirkkaina. Säädettävät nenätyynyt helpottavat oikean istuvuuden löytämistä.
Metsästyksessä lasien keveys ja kehysten kestävyys ovat arvossaan. Esimerkiksi titaanista valmistetut kehykset ovat kestäviä ja erittäin kevyitä. Joustavat sangat ja säädettävät nenätyynyt auttavat laseja istumaan mukavasti koko päivän ilman painetta tai liukumista.
Kehysten tulee pysyä tukevasti paikoillaan, sillä metsästyksessä liikutaan vaihtelevissa maastoissa, mikä voi aiheuttaa silmälasien liukumista. Mikään ei ole ärsyttävämpää kuin tökkiä laseja paremmin paikoilleen ja samalla liata linssi sormilla.
Kannattava sijoitus
Moni metsästäjä huolehtii varusteistaan, aseistaan ja kiikareistaan ja upottaa niihin mittavia summia rahaa. Toki ne ovat tärkeitä työkaluja, mutta havainnot metsästäjä tekee silmillään.
Metsästyksen nautinnon ja turvallisuuden vuoksi on keskeistä huolehtia, että silmälasit, tai mihin ratkaisuun näön parantamisessa päädytäänkin, ovat oikeanlaiset. Se saattaa vaatia hieman enemmän aikaa tai rahaa, mutta koska osaamista ja ammattitaitoa on tarjolla, sitä ei kannata jättää käyttämättä.
Tutkituta näkö säännöllisesti
Optikoiden suositus on käydä näöntutkimuksessa säännöllisesti kahden vuoden välein. Näön tai hämäränäön huonontumista ei välttämättä itse huomaa. Muutoksen ollessa vähittäinen, tilanteeseen tottuu.
Muut vaihtoehdot
Osa metsästäjistä valitsee piilolinssit. Ne eivät huurru eikä näkökentässä ole ylimääräistä. Piilolinssit ovatkin oiva ratkaisu päivittäiseen käyttöön, mutta pidemmällä eräreissulla ne voivat olla hankalia, koska niiden vaatimaa hygieniaa on vaikea toteuttaa maastossa.
Piilolinssit eivät sovellu kaikille tai ne voivat aiheuttaa epämukavuutta. Kuukausilinssejä, joita voi pitää pidempään on tarjolla, mutta olosuhteet saattavat saada silmät kuivumaan ja myös silmien likaantuminen metsässä on mahdollista, jolloin niiden pitäminen on epämiellyttävää.
Apu näön parantamiseen saattaa löytyä myös silmäleikkauksesta. Leikkauksella voidaan nykyään tehdä näkökykyyn hyvin monenlaisia korjauksia.