Valkohäntäpeuran vuosi

Valkohäntäpeura – poikkeuksellinen sopeutuja

Suomen talvet ovat pitkiä, pimeitä ja usein myös ankaria. Lämpötilat laskevat reilusti pakkasen puolelle, ja lumi peittää maan kuukausiksi. Valkohäntäpeuralle, joka on alun perin kotoisin Pohjois-Amerikasta, tällaisissa olosuhteissa selviytyminen vaatii poikkeuksellisia sopeutumiskykyjä.

Teksti Taneli Sinisalo  Kuvat Joni Saunaluoma ja Taneli Sinisalo

Julkaistu17.1.2025

Vuodesta 1934 alkaen Suomessa elänyt valkohäntäpeura ei ole ainoastaan selviytynyt, vaan sopeutunut ja menestynyt hyvin, tullen tärkeäksi osaksi luontoamme ja metsästyskulttuuriamme. Kun peurat saapuivat Suomeen 90 vuotta sitten, olivat talvet usein huomattavasti ankarampia kuin nykyään. Talvinen tukiruokinta on ankarina talvina näytellyt suurta roolia peuran menestystarinassa.

Vaikka peura on vuosikymmenten aikana sopeutunut hyvin Suomen oloihin, toisinaan talvet aiheuttavat sille haasteita. Peurojen selviytyminen näistä olosuhteista paljastaa niiden poikkeuksellisen sopeutumiskyvyn, joka vaaditaan selvitäkseen uudenlaisessa elinympäristössä.

Talvinen tukiruokinta on näytellyt suurta roolia peurojen menestystarinassa ankarina talvina.

Ruokavalion muutos

Talvi tuo dramaattisen muutoksen valkohäntäpeuran ruokavalioon. Lämpimänä vuodenaikana peurat syövät rehevää vihreää kasvillisuutta, kuten ruohoja, marjoja ja viljelykasveja. Kun lumi peittää maiseman, nämä ravinnonlähteet katoavat, ja peurat siirtyvät käyttämään puumaista ravintoa.

Pensaiden ja nuorten lehtipuiden oksat ja silmut sekä mustikanvarvut ovat tärkein peuran käyttämä luontainen ravinto. Maatalousalueilla valkohäntäpeurat hyödyntävät usein peltojen jäännöskasveja tai ihmisten tarjoamaa lisäruokintaa. Ruokintapaikoille viedyt juurikkaat, porkkanat tai viljat auttavat peuroja säilyttämään energiatasonsa talven ankarimpina kuukausina.

Ihmisen tarjoaman ruoan varassa eläminen herättää kysymyksiä pitkäaikaisista vaikutuksista, kuten riippuvuudesta ja tautien leviämisestä. Selviytymisessä kun ei ole kyse pelkästään ravinnon löytämisestä, vaan myös energian säästämisestä. Valkohäntäpeura kerää syksyn aikana rasvavarastoja, jotka toimivat välttämättömänä energianlähteenä talven aikana. Näiden varastojen säästämiseksi peurat vähentävät liikkumistaan ja välttävät turhaa energiankulutusta erityisesti kovien pakkasten iskiessä. Ruokailemaan ei ole järkevää lähteä, jos ravinnon hankinnassa kuluu enemmän energiaa, kun ravinnosta sitä saa.

Myöhään syksyllä peuroille kehittyy myös paksu talviturkki, joka tarjoaa erinomaista eristystä kylmää vastaan. Tämä kaksikerroksinen turkki koostuu tiheästä aluskarvasta ja ontosta peitinkarvasta, jotka vangitsevat lämpöä ja auttavat pitämään kehon lämpimänä jopa kovissa pakkasissa.

Lumettomana aikana peurat ovat tuttu näky viljelysmailla ruokailemassa illan hämyssä.

Talvisin joukossa on voimaa

Yksi valkohäntäpeuran kiehtovimmista sopeumista ovat niin sanotut talvilaumat. Niillä tarkoitetaan alueita, joille peurat kokoontuvat talvella hyödyntämään suotuisia olosuhteita, kuten suojaa tuulelta ja helppoa ravinnonlähdettä eli yleensä ihmisen tarjoamaa ravintoa ruokintapaikoilla.

Talvilaumat sijaitsevat yleensä tiheissä havumetsissä, joissa puiden latvusto vähentää lumen syvyyttä ja tarjoaa lämpösuojaa. Peurat pienentävät elinaluettaan merkittävästi pysyäkseen näillä talvialueilla tai niiden läheisyydessä. Rajoitettu liikkuminen säästää energiaa ja vähentää altistumista petoeläimille sekä ankarille sääolosuhteille.

Alue valikoituu myös ravinnonlähteen mukaan, sillä makuualueen lähistöllä on oltava tarjolla laadukasta ruokaa mahdollisimman pienellä kulutuksella. Siksi talvisin voi ruokintapaikoilla tai ravintorikkailla viljelys- ja riistapelloilla näkyä suuriakin peuralaumoja ruokailemassa.

Talvinen laumoittuminen on myös tehokas mekanismi torjua petojen hyökkäyksiä. Laumat koostuvat usein sukulaisista, kuten emosta ja sen jälkeläisistä, mutta myös pukit voivat liittyä joukkoon erityisen ankarissa olosuhteissa.

Peurat mukauttavat päivittäisiä aktiviteettejaan talven olosuhteisiin. Alueella, jossa lumi on syvää, ne valitsevat energiankulutuksen minivoivia liikkumisreittejä, kuten valmiiksi tallattuja polkuja tai luonnonmuodostelmia. Peurat ovat aktiivisimpia aamunkoitteessa ja hämärässä, hyödyntäen hiljaisempia hetkiä ja hämärän tarjoamaa suojaa. Poikkeuksena ovat selkeät ja kireät pakkaspäivät. Silloin lähdetään herkästi ruokailemaan keskellä päivää, sillä auringon lämpö vähentää energian kulutusta yölliseen paukkupakkaseen verrattuna.

Talvisin peurat voivat keräytyä suuriksikin talvilaumoiksi muun muassa suojautuakseen pedoilta. Kuvan pellossa on sokerijuurikkaiden noston jäljiltä jäänyttä ravintoa ja ruokailemassa on useita kymmeniä peuroja.

Suomen talven suurimmat haasteet

Suurpedoistamme ilvekset ja sudet saalistavat peuroja. Syvä lumi vaikeuttaa peurojen pakenemista niiden kynsistä. Koska myös petojen energiantarve lisääntyy talvella, on niiden tehostettava saalistamista, joten talvella valkohäntäpeurat joutuvat kasvavan petopaineen kohteeksi.

Suurpetojen lisäksi ihmisen toiminta tuo lisähaasteita valkohäntäpeuroille Suomessa. Kaupunkien laajeneminen ja metsien hakkuut vähentävät sopivia talvilauma-alueita, mikä pakottaa peuroja pienemmille ja pirstoutuneille alueille.

Liikenneonnettomuudet ovat merkittävä riski, erityisesti liukkailla teillä. Teillä peuroja houkuttelee tienvarsikasvillisuus, tien suolaukset ja kenties suurimpana väärin sijoitetut ruokintapaikat.

Suomen talvien arvaamattomuus tuo lisähaasteita. Joinakin talvina hankeen muodostuvat jääkerrokset voivat tehdä ravinnon hankkimisesta lähes mahdotonta. Tällaiset olosuhteet lisäävät energiankulutusta ja voivat johtaa nälkiintymiseen erityisesti alueilla, joilla ei ole lisäruokintaa. Tällöin selviytymisessä on avainasemassa peuran fyysinen kunto ja kesällä sekä syksyllä kerätyn vararavinnon määrä.

Peurakannan rakenteella on suuri merkitys talvesta selviämiseen. Vinoutuneessa kannan rakenteessa on reilusti myöhään syntyneitä vasoja, ja niiden fyysiset edellytykset ovat huomattavasti heikommat kuin normaaliin aikaan syntyneillä vasoilla.

Asenteet muuttumassa

Valkohäntäpeura on muodostunut olennaiseksi osaksi Suomen luontoa ja eränkäyntikulttuuria. Sen läsnäolo on rikastuttanut ekosysteemejä tarjoten saaliseläimiä petoeläimillemme. Metsästäjille valkohäntäpeura on sekä haastava saalis että laadukkaan riistalihan lähde, mikä tekee siitä arvokkaan riistaeläimen.

Valkohäntäpeuran metsästyksen kasvava suosio on myös edistänyt syvempää ymmärrystä lajin hienoudesta. Metsästäjien takavuosien ajatus peurasta riesana ja kohtuuttomana työllistäjänä on alkanut väistyä ja asenteet valkohäntäpeuraa kohtaan ovat nykyään huomattavasti suopeammat. Tähän on varmasti vaikuttanut monin paikoin raju kannan lasku ja siihen havahtuminen. Suurin vähennyspaine on poissa ja nyt metsästäjät, sekä monin paikoin metsästysseurat, ovat tajunneet olevansa perimmäisen kysymyksen äärellä: Minkälaista peuran metsästystä haluamme tulevaisuudessa harjoittaa? Haluammeko me tuhota arvokkaan riistaresurssin vai turvata elinvoimaisen kannan?

Valkohäntäpeuran kyky selviytyä ja sopeutua Suomen ankarissa talviolosuhteissa on todiste sen poikkeuksellisesta sopeutumiskyvystä ja kestävyydestä. Talvilaumojen käyttö, rasvavarastojen hyödyntäminen ja käyttäytymisen mukauttaminen osoittavat, kuinka nämä eläimet ovat sopeutuneet selviytymään pohjoisen vaativassa ilmastossa. Ymmärtämällä paremmin niiden elintapoja, opimme arvostamaan niiden kohtaamia haasteita, jota tarvitaan täällä selviytymisessä. Ja kenties myös arvostuksemme tätä mahtavaa riistaeläintä kohtaan kasvaa entisestään.

Peuran arvostus arvokkaana riistalajina on lisääntymään päin. Erityisesti trofeet houkuttelevat myös ulkomaisia metsästäjiä, joka taas tukee metsästysseurojen taloutta.

Lisää samasta aiheesta