Luonnon- ja riistanhoitosäätiö
Aktiivista luonnonhoitoa suojelu- ja talouskäytössä olevilla alueilla
Luonnon- ja riistanhoitosäätiö (LRS) perustettiin vuonna 2006 edistämään riistanhoitotyötä luonnonhoidon ja kestävän luonnonvarojen käytön pohjalta.
LRS:n alkutaipaleella kotimaisen peltopyykannan hoito oli keskiössä ja siksi laji komeilee säätiön logossa. Yhteistyössä metsästysseurojen ja Elävä Itämeri Säätiön (BSAG) kanssa edistettiin peltoriistaa ja maatalousluonnonhoitoa neuvonnan ja käytännön toimien kautta. Moni muistaa Järki-hankkeen tekemät tietoiskut maatalouden vesiensuojelun, luonnon monimuotoisuuden ja riistaelinympäristöjen parantamiseksi.
Maatalousluonnonhoito on ollut mukana säätiön toiminnassa näihin päiviin asti. Säätiön juuri päättynyt Luonnonlaidun-hanke korosti laiduntavien eläinten merkitystä arvokkaille elinympäristöille ja luonnon monimuotoisuudelle.
Vuonna 2017 säätiössä vetovastuun ottanut Kim Jaatinen toi mukanaan saaristoluonnon tutkimuksen. Saaristoluonto-hankkeessa tutkitaan etenkin haahkaa sekä torjutaan vieraspetoja minkkiä ja supikoiraa. Hanke jatkuu nykyisen toimitusjohtajan, Heidi Krügerin johdolla. Yhteistyö muiden toimijoiden ja taitavien vieraspetopyytäjien kanssa toimii hyvin. Kattavalla vieraspetotorjunnalla on onnistuttu saamaan näkyviä tuloksia pesimärauhan turvaamisessa.
Käytännön luonnonhoitotoimien ohella LRS pyrkii vaikuttamaan päätöksentekoon luonnon monimuotoisuuden hyväksi sekä edistää metsästyksen ja riistatalouden hyväksyttävyyttä. Säätiön varsinainen toimintakenttä on Suomi, mutta yhteistyötä tehdään myös kansainvälisesti. Toimitusjohtaja on muun muassa kansainvälisen metsästyksen kattojärjestön CIC:n Applied Science Divisionin varapuheenjohtaja.
LRS toimii pääasiassa yksityisen sektorin lahjoitusvarojen turvin. Säätiö ei jaa apurahoja, mutta on avoin uusille avauksille luonnon- ja riistanhoidon kentällä, etenkin tulevien ennallistamistoimien toteutuksessa.
Lue lisää: luontojariista.fi