Haulikko naiselle
Mikä tekee haulikosta naisten haulikon ja miksi asia on tärkeä?
Erot naisten ja miesten haulikoissa painottuvat kolmeen kriittiseen mitoituseroon. Tärkein niistä liittyy kämmenen kokoon, joka naisilla on usein muutamaa numeroa pienempi kuin miehillä. Siksi naisen haulikossa on oltava pienempi pistoolikahva ja lyhyempi etäisyys liipaisimelle, jotta ote voidaan ottaa oikeasta kohtaa, eikä ampuvan käden asentoa tarvitse muutella. Kämmenen koko on niin merkittävä, että se kannattaa huomioida ensimmäisenä haulikkoa valitessa, olipa kyseessä mies tai nainen.
Toinen helposti havaittava ero on perän harjan korkeudessa, johon on syynä naisten keskimäärin pienempi silmän ja poskipään välinen etäisyys. Tarvitaan korkeampi perän harja, jotta silmä linjautuu oikein tähtäyskiskoon nähden. On hyvä, jos haulikon perän harja on säädettävissä.
Kolmas ero liittyy hartiaseutuun. Naisten haulikoissa tukin lavan tulee olla kierompi kuin miesten haulikossa. Kun perälevyn alareuna on selvästi ulompana aseen keskilinjasta kuin perälevyn harja, haulikko asettuu naisilla keskimäärin suoraan. Vähemmän kiero eli neutraalimpi perän lapa yleensä väännättää naisilla haulikkoa kyljelleen.
Muita näkyviä eroja
Vaikka perän harja naisten haulikoissa on korkeampi, ei perälevyn korkeus poikkea paljoa miesten haulikoista. Siksi naisten haulikoissa on usein kivääreistä tutumpi perälinjasta ylöspäin nouseva poskipakka. Hartialinja ja olkapään sijainti eivät poikkea paljoa miehistä, mutta poskipakan tulee olla selkeästi korkeammalla.
Naisille suunnatussa haulikossa on usein myös lyhyempi perä. Se ei kuitenkaan liity niinkään käsien pituuteen, vaan pienempään kämmeneen ja lyhyempiin sormiin. Vetopituus mitataan toki liipaisimesta, joten perät ovat kokonaisuudessaan keskimäärin lyhyempiä kuin miehille tarkoitetuissa haulikoissa.
Haulikko ei saa olla liian painava
Naisten yläruumiin lihaksiston voimataso on keskimäärin noin 30 prosenttia pienempi kuin miehillä. Tämä tarkoittaa saman lihasmassan voimatasoa. Kun tähän yhdistetään pienempi fyysinen koko ja pienempi lihasmassa, saattaa tyypillinen miesten haulikko muodostua painoltaan liian raskaaksi.
Jotta hyvä ampuma-asento on mahdollinen, ei haulikko saa olla liian painava ampujan voimille. Liian raskasta haulikkoa kannateltaessa tasapainoa haetaan työntämällä lantionseutua eteenpäin, jolloin sujuva liikkuvaan maaliin ampuminen on käytännössä mahdotonta.
Ei ole perusteetonta suositella naisille kaliiperiksi muuta kuin tyypillistä 12 kaliiperia. Yleensä 20 kaliiperin haulikot ovat puolisen kiloa kevyempiä ja siksi sopivat usein paremmin naisille. Puoli kiloa saattaa vaikuttaa vähäiseltä erolta, mutta kun se on vipuvartena eteen työnnettyjen käsien välissä, muodostuu siitä helposti ongelma.
Perinteinen lähestymistapa romukoppaan
Tyypillisesti metsästys tai ampumaharrastus aloitetaan perintöhaulikoilla tai laina-aseilla, jotka ovat miehille mitoitettuja. Tämä sopii keskimääräisille miehille, koska moni miesten haulikko sopii vähintään kohtuudella suurimmalle osalle sellaisenaan. Sopivuudessa on toki eroja, aivan kuten eroja on myös keskimääräisen miehen käsitteessä. Erot ovat kuitenkin sellaisia, että ampuminen on pääsääntöisesti mahdollista.
Naisilla ongelmat miesten haulikoiden kanssa ovat enemmän sääntö kuin poikkeus. Vaaditaan vähintään haulikon perän täydellistä muokkaamista naiselle sopivaksi, jotta ampumisesta tulee yhtään mitään. Naisten kohdalla ampumaharjoittelun aloittaminen vaatikin usein erityistä perehtymistä välineeseen.
Naisten haulikoiden ja miesten haulikkojen erot ovat siis perustavaa laatua. Ampujan mukautuminen aseen mittoihin ei usein ole mahdollista ja keskittyminen välineen ergonomisiin puutteisiin vie suuren osan huomiosta. Ampuminen kärsii valtavasti, jos se ylipäätään onnistuu.
Asenneongelmia kampittamaan
Suurimman esteen naisten haulikoiden yleistymiselle muodostavat asiantuntemattomat miehet. Merkittävä osa naisista tulee harrastuksen pariin joko isänsä tai puolison harrastuksen kautta, jolloin mentorin vahvat näkemykset saattavat viedä asevalinnan väärälle uralle. Samalla ampumaharjoittelulta viedään pohja pois.
“Hyvä haulikko” on samanlainen asia kuin ”hyvät saappaat”. Vaikka 45-koon kumisaappaat olisivat kuinka laadukkaat ja ehjät, ei 38-koon jalalla varustetun naisen oleteta käyttävän niitä metsillä. Hänelle hankitaan juuri itselleen sopivat.