Haavoittunutta esittävä emolintu yrittää houkutella pesän lähelle erehtyneen kulkijan mukaansa.

Saippualla suojaa metsäkanalintujen pesille

Touko-kesäkuun vaihde on otollista aikaa metsäkanalintujen pesien suojaamiseen.

Teksti Kalle Koskinen Kuvat Petteri Ristonmaa

Julkaistu5.5.2023

Metsäkanalinnut munivat toukokuussa maapesään 6–10 munaa. Mikäli pesintä onnistuu, kuoriutuvat poikaset kesäkuun toisella ja kolmannella viikolla. Vaikka koppelon ja teerinaaraan suojaväri on hyvä, on tarkkanenäisen petoeläimen mahdollista löytää pesä ja napata munat parempiin suihin.

Maapienpedoista etenkin haitalliset vieraslajit minkki ja supikoira sekä kotoperäiset lajit kettu ja näätä aiheuttavat uhan kanalintujen pesinnälle. Myös varislinnut ovat tehokkaita pesärosvoja, mutta ilmasta tulevaa uhkaa vastaan ei toistaiseksi ole keksitty toimivaa keinoa pesän suojaamiseksi.

Pesän suojaaminen on melko helppoa ja vaivatonta. Usein suurin haaste on pesän löytäminen. Metsäkanalinnun pesä voi sijaita monenlaisessa ympäristössä hakkuuaukosta varttuneeseen metsään. Monesti pesä löytyy sattumalta metsätöiden yhteydessä tai muuten metsässä liikkuessa.

Joskus pesä sijaitsee todella lähellä metsäautotietä. Tällöin voi olla aiheellista ilmoittaa pesän läheisyydestä tien varteen ripustetulla kyltillä, jotta kaikki luonnossa liikkuvat ymmärtävät pitää lemmikkinsä kiinni. Kylttiä ei kannata sijoittaa suoraan pesän läheisyyteen, jotta pesä välttyy turhalta huomiolta.

Pesä sijaitsee usein kasvillisuuden suojassa, mikä tekee sen havaitsemisesta haastavaa.

Puukko ja reilusti saippuaa

Pesän suojaamiseen tarvitaan ainoastaan voimakastuoksuista saippuaa ja puukko. Saippuan tarkoitus on karkottaa petoja ja toisaalta peittää hautovasta koppelosta lähteviä hajuja. Pedon havaitessa pesän ei saippuan haju riitä pitämään sitä loitolla, joten saippuan levitykseen kannattaa panostaa.

Suojaaminen aloitetaan pesän merkitsemisestä. Pesäpaikka merkitään jollain näkyvällä merkillä, joka saippuaa levittäessä voidaan havaita helposti 20 metrin päästä. Merkki kannattaa sijoittaa vaikka viereiseen puuhun riittävän korkealle havainnoinnin helpottamiseksi. Merkinnässä voi käyttää esimerkiksi sammaltuppoa tai kuitunauhaa. Suojauksen jälkeen merkki on kuitenkin syytä poistaa, jotta varislinnut eivät kiinnitä siihen huomiota.

Tämän jälkeen pesän ympärille levitetään saippuaa vuolemalla palasaippuasta isoja lastuja. Saippuaa levitetään ringiksi pesän ympärille noin 20 metrin etäisyydelle pesästä. Saippuan kanssa ei tarvitse säästellä, vaan koko saippuapalanen tulee vuolla yhtä pesää suojatessa.

Lippusiimaa vain konekohteille

Aiemmin pesän suojaamiseen suositeltiin myös lippusiimaa. Nykyään sen käyttöä suositellaan ainoastaan kohteilla, jonne on tulossa maanmuokkaustöitä tai muita koneellisia metsätöitä. Merkinnällä on tarkoitus estää pesän jääminen metsäkoneen tai kaivurin alle. Lippusiima herättää helposti varislintujen huomion ja vaarana on, että pesän sijainti paljastuu.

Lippusiiman valmistamiseksi tarvitaan lankaa ja kuitunauhan pätkiä. Lanka levitetään ringiksi 20 metrin etäisyydelle pesästä noin polven korkeudelle ja siihen sidotaan parin metrin välein kuitunauhan pätkiä. Pesinnän päätyttyä on lippusiima syytä käydä keräämässä pois.

Näin suojaat metsäkanalinnun pesän

  • Merkitse pesä laittamalla itsellesi näkyvä merkki pesän lähistölle, esimerkiksi sammalmätäs puuhun.
  • Vuole palasaippua lastuiksi pesän ympärille 20 metrin etäisyydelle.
  • Kohteilla, jonne on tulossa koneellisia metsätöitä: Levitä lanka 20 metrin etäisyydelle pesän ympärille noin polven korkeudelle ja sido siihen kuitunauhan pätkiä. Kerää lippusiima pois pesinnän päätyttyä.