Osso buco risonimuhennoksen kanssa
Julkaistu7.3.2023Suorastaan rakastan tätä klassista italialaista ruokaa, jossa tomaatit, valkosipuli ja rosmariini antavat ruoalle sen mausteisen maun. Ahvenanmaalainen valkohäntäpeura tekee osso bucon mausta entistä hienomman.
Osso buco
Kauriin- tai peuranpotka tai hirvenpotkakiekkoja (noin 6 cm paksuja)
1 dl vehnäjauhoja
suolaa
voita
2 keltasipulia
2 porkkanaa
1 l tomaattimurskaa
4 valkosipulinkynttä
2 rkl sitruunankuorta
5 dl valkoviiniä
2 nippua timjamia
4 salvianlehteä
4 laakerinlehteä
7 dl lihalientä
Tarjoiluun:
½ dl lehtipersiljaa
2 valkosipulinkynttä
1 rkl sitruunankuorta
Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulinkynnet. Kuori porkkanat ja leikkaa ne reiluiksi siivuiksi. Kääntele liha vehnäjauhoissa ja mausta suolalla ja pippurilla.
Ruskista liha paistinpannulla ja laita se sitten uunivuokaan yhdessä muiden ainesten kanssa. Lisää lihalientä niin, että liha mieluusti peittyy. Peitä vuoka alumiinifoliolla ja kypsennä uunissa 170 asteessa 1 ½–2 tuntia tai kunnes liha on niin mureaa, että se melkein irtoaa luusta.
Suikaloi lehtipersilja ja hienonna valkosipulinkynnet. Pese sitruuna huolellisesti ja raasta sen uloin keltainen kuori hienoksi. Ripottele seos lihan päälle ja tarjoile.
Risonimuhennos
Italialaiset käyttävät ruoanlaitossa jyvänmuotoista pastaa riisin korvaamiseen. Haudutettu risoni muistuttaa tästä syystä nopeasti valmistuvaa risottoa.
1 keltasipuli
1 rkl voita
8 dl kasvislientä tai riistalientä
3 dl risonipastaa
3 dl kermaa
1 dl juustoraastetta
suolaa ja pippuria
Hienonna sipuli ja kuullota silppua kattilassa voinokareessa. Kaada joukkoon liemi ja anna seoksen kiehahtaa. Lisää risonipasta. Anna kiehua noin viisi minuuttia. Sekoita, ja kaada joukkoon kerma. Mausta suolalla ja pippurilla. Anna kypsyä, kunnes koostumus on täydellisen kermainen. Sekoita joukkoon juustoraaste.