Kirjaa valkohäntäpeurahavaintosi!
Vuosittainen valkohäntäpeurojen pyyntiponnistus alkoi taas 1.9. kun kausi käynnistyi vahtimismetsästyksenä suuressa osassa Suomea. Kirjaamalla jahdinaikaiset havainnot Oma riistaan voidaan valkohäntäpeuran kanta-arviota ja verotuskestävyyden arviointia parantaa. Havaintoja voivat kirjata kaikki valkohäntäpeuroja metsästävät.
Valkohäntäpeurakantaa Suomessa seuraa Luonnonvarakeskus. Kanta-arvio perustuu metsästäjien arvioon kannan koosta, vuotuiseen metsästyssaaliiseen, vasatuottoon, ikä- ja sukupuolijakaumaan, sekä peurakolareiden ja ilveksen aiheuttamaan poistumaan. Näistä tiedoista Luonnonvarakeskus muodostaa arvion valkohäntäpeurojen määrästä riistanhoitoyhdistysten ja hirvitalousalueiden tasolla.
Vaikka kanta-arviot ovat kehittyneet ja valkohäntien määrästä saadaan entistä luotettavampi kuva, on arvion tarkkuudessa edelleen parantamisen varaa.
Kirjaa havaintosi Oma riistaan
Vuodesta 2021 metsästäjien on ollut mahdollista kirjata metsästyksen aikaiset valkohäntäpeurahavainnot Oma riista -palveluun. Näitä tietoja on hyödynnetty kannan rakennetta ja vasatuottoa arvioitaessa. Ilman metsästäjien tuottamaa aineistoa arviointi ei onnistu.
Kirjatut havaintomäärät vaihtelevat alueittain, mutta liikaa havaintoja ei ole miltään alueelta saatu. Keskimäärin jahdinaikaisia havaintoja kirjataan Oma riistaan vähemmän kuin saaliiksi saatuja peuroja.
Havaintojen kirjaaminen on kuitenkin tärkeää, koska valkohäntäpeuran verotuskestävyyden arviointiin liittyy monta asiaa. Kasvavat suurpetokannat verottavat entistä enemmän valkohäntäpeuroja ja petojen saalistus kohdistuu erityisesti nuoriin yksilöihin. Olisi tärkeää tietää, miten paljon vasatuotto heikkenee esimerkiksi alueilla, joilla suurpetojen aiheuttama saalistuspaine on suurta. Samaan aikaan kasvavien suurpetokantojen kanssa on valkohäntäpeurakanta pienentynyt, mikä väistämättä aiheuttaa lisääntyvää saalistuspainetta jäljelle jäävään peurapopulaatioon.
Havaintoja tarvitaan kattavasti kaikkialta peura-alueelta
Yksittäisen metsästysseuran alueen panos on merkittävä, mutta paras hyöty havainnoista saadaan kun niitä saadaan kattavasti riistanhoitoyhdistyksen ja hirvitalousalueen kokoisilta alueilta. Valkohäntäpeurakanta ja petotilanne voivat vaihdella esimerkiksi rakennetun infran ja petoeläinten reviirien mukaan pienelläkin alueella.
Havainnot hyödyttävät metsästäjiä
Metsästäjien talkootyönä keräämä havaintoaineisto hyödyttää eniten metsästäjiä ja metsästysseuroja, jotka voivat tarkemman verotuskestävyysarvion perusteella suunnitella valkohäntäpeurojen verotuksen alueellaan tavoitteiden mukaiseksi.
Havaintojen kirjaaminen on helppoa
Havainnot voi kirjata suoraan Oma riista -mobiilisovellukseen vaikka passipaikalta. Havaintoja on tarkoitus kirjata niin kytis- kuin ajojahdeistakin. Tietojen kirjaamisen voi siis aloittaa heti kauden alusta. Tarvittaessa havainnot voi kirjata myös takautuvasti valitsemalla oikean havaintoajan ja -paikan.
Näin kirjaat Oma riistaan jahdinaikaiset peurahavainnot:
- Merkitse karttaan havaintopaikka.
- Merkitse havainnon päivämäärä ja kellonaika.
- Valitse ”kyllä” kenttään ”Peuran metsästyksen yhteydessä”, jolloin havaintotyypiksi muuttuu automaattisesti ”Näkö”.
- Valitse metsästystapa alasvetovalikosta.
- Merkitse kaikkien havaittujen eläinten määrä niille varattuihin kenttiin.