Ammattilaisen vinkit lihanleikkuuveitsen käyttöön
Ammattilihanleikkaaja Mikko Peltola antaa neuvoja paloitteluveitsen valintaan ja käyttämiseen.
Lihanleikkaaminen on ammattilaistasolla pitkälle hiottu, motoriikkaa ja tarkkuutta vaativa prosessi, jossa ergonomialla on valtava vaikutus jaksamiseen ja työn tehokkuuteen.
– Lihanleikkaajan on pysyttävä liikkeellä koko ajan. Myös jalkojen pitää liikkua jatkuvasti, jotta kroppa pysyy kunnossa. Jopa leikkuutilan lattian joustavuuteen kiinnitetään huomiota. Betonilattialla ei leikata, Peltola kertoo.
Ammattilihanleikkaajan käsien läpi kulkee päivisin parhaimmillaan tuhansia kiloa lihaa.
– On tärkeää, ettei leikkaaja tee turhia liikkeitä, käyttää nostamiseen oikeaa tekniikkaa ja pitää veitsen terävänä. Veitsen pitää toimia juuri oikein, liian paksuteräinen, jäykkä tai pitkä veitsi käy nopeasti raskaaksi käyttää. Hyvä paloitteluveitsi ei välttämättä ole kallis. Tärkeintä on, että se on käyttöominaisuuksiltaan juuri sopiva, Peltola lisää.
Hyvän lihanleikkuuveitsen ominaisuuksia
Peltola painottaa veitsen ergonomian merkitystä ammattilihanleikkaajan työssä. Keskivertometsästäjän muutamien vuosittaisten sorkkaeläinten paloittelussa huomiota voi kiinnittää myös muihin ominaisuuksiin.
– Veistä käyttäessäni haluan kahvan muotoilun olevan sopiva. Käden pitää pysyä tukevasti kiinni kahvassa eikä ote saa lipsua hanskoillakaan. Kun veitsi istuu käteen hyvin, siitä tulee luonteva käden jatke ja leikkaaja saa keskittyä itse tekemiseen.
Kahvan muotoilun lisäksi Peltola nostaa esiin terän pituuden. Sen pitää sopia leikattaviin kohteisiin. Monessa metsästäjille myytävissä seteissä on hänen mukaansa turhan pitkiä ja paksuja veitsiä, jotka nopeasti osoittautuvat sekä raskaiksi ja kömpelöiksi käyttää.
– Moni kova lihanleikkaaja käyttää pientä veistä. Meillä terät ovat pituudeltaan noin 12 sentin luokkaa ja ne joustavat, mikä helpottaa tarkkaa leikkaamista. Kun kuljettaa terää luuta vasten, saa joustavalla terällä leikattua tarkasti lihan talteen. Kauriin takakinkun paistien erottelu pitkällä, jäykällä veitsellä on kaikkea muuta kuin tarkkaa ja mukavaa, eivätkä kyllä suuremmatkaan sorkkaeläimemme vaadi pitkää terää, Peltola kertoo.
Peuralle ja hirvelle Peltola kertoo viiden tuuman eli 12,5 cm terän riittävän paremmin kuin hyvin, ja kannustaa kiinnittämään ensisijaisesti huomiota veitsen terävänä pitämiseen, turvallisuuteen sekä leikkuutilojen ja -tapahtuman siistinä pitämiseen.
Mikko Peltolan vinkit lihan leikkaamiseen kotioloissa
- Älä koske muuhun kuin lihaan. Jos likaa pääsee käsiin, vaihda hanskat heti.
- Myös veitsi voi levittää epäpuhtauksia. Mikäli veitsi likaantuu, se kannattaa puhdistaa välittömästi.
- Vältä valmisteluvaiheessa ruhon palojen pinoamista päällekkäin, sillä se levittää epäpuhtauksia.
- Leikkaa jäähtyneestä ruhosta saastuneet palat pois eri veitsellä ennen leikkuun aloittamista.