Tämän burgeripihvin resepti onnistuu kaikista linnuista yhtä hyvin.

Fasaanireseptejä

Julkaistu9.9.2020

Metsästäjä-lehden eräkokkina häärii Top Chef -voittaja, ”mister naughtybrgr” Akseli Herlevi. Innokkaana metsästäjänä hän loihtii reseptit suussa sulaviin riistaherkkuihin.

Seuraa Akseli Herleviä Instagramissa @akseliherlevi


Fasaaniburgerit

4 kpl Vaasan Naughty BRGR sämpylöitä

400 g fasaanin rintafileitä

400 g kylmää kuohukermaa

2 dl vehnäjauhoja

100 g voita

4 dl Naughty BRGR Base Aiolia

½ pnt ruohosipulia, hienonnettuna

2 dl metsäsieniä, kuten suppilo­vahveroita

1 punasipuli, kuorittuna ja ohuesti viipaloituna

1 varsi kevätsipulia, hienonnettuna

1 dl väkiviinaetikkaa

1 dl vettä

0,5 dl sokeria

1 rkl suolaa

1 tl sinapinsiemeniä

2 kpl laakerinlehteä

8 kpl babygem-salaatinlehteä

suolaa ja pippuria

 

Kiehauta kattilassa etikka, vesi, sokeri, suola ja sinapinsiemenet sekä laakerinlehti. Lisää joukkoon sienet ja punasipuliviipaleet. Anna maustua vähintään 15 minuuttia ja lisää lopuksi hienonnettu kevätsipuli. Sekoita Base Aioli ja hienonnettu ruohosipuli keskenään ja laita kylmään. Leikkaa fasaaninrinta kuutioiksi ja laita tehosekoittimeen. Laita sekoitin päälle ja lisää kylmä kuohukerma joukkoon ohuena nauhana, kunnes seoksesta on tullut tasaista. Mausta seos suolalla ja pippurilla. Käytä nuolijaa, jotta saat muotoiltua massasta 4 tasakokoista palleroa. Levitä vehnäjauho leveälle tasaiselle lautaselle ja laita fasaanipullat sen päälle yksitellen ja painele massasta sämpylänlevyisiä pihvejä. Paista pihvit pannulla reilussa voissa kullankeltaisiksi ja kypsiksi. Paahda sämpylät uunissa 180 °C:ssa 5 minuuttia tai grillaa ne lämpimiksi. Nosta pikkelöidyt sienet ja sipulit siivilään valumaan ja kokoa burgeri reseptiaineksista.


Tätä ystäväni reseptiä luulin aluksi vitsiksi, mutta sorsan luista keitetty kastike on erinomaisen ­herkullista herkästi kuivuvan ­fasaaninrinnan kanssa.

Fasaania sorsakastikkeessa

Sorsaliemi keitetään uunissa 160 °C:ssa puoli tuntia paahdetuista sorsanrangoista ja liemijuureksista. Keittoaika on pari tuntia miedolla lämmöllä ja samalla kuoritaan rasvaa ja vaahtoa pinnalta pois. Kun pari tuntia on keitetty, siivilöidään liemestä irtotavara pois. Sitten pelkkää lientä keitetään kovemmalla lämmöllä, kunnes jäljellä on noin 4–5 dl. Tästä tehdään sitten kastike. Liementekovaihe kannattaa tehdä vaikka päivää ennen ruoanvalmistusta.

4 kpl fasaaninrintaa

0,5 l sorsalientä

0,5 dl portviiniä

1 dl kuohukermaa

1 rkl aurajuustoa

1 rkl mustaherukkahyytelöä

2 rkl voita

suolaa ja pippuria

Laita sorsaliemi kattilaan portviinin, kerman, aurajuuston ja herukkahyytelön kanssa ja keitä keskilämmöllä, kunnes määrästä on noin puolet jäljellä. Lisää voi ja sekoita sauvasekoittimella tasaiseksi. Mausta tarvittaessa suolalla ja pippurilla. Voit sekoittaa varovasti tilkan kermaa kastikkeeseen juuri ennen tarjoilua, jos haluat kastikkeen näyttävän hieman marmorimaiselta. Mausta fasaaninrinnat suolalla ja pippurilla. Paista maustetut rinnat kuumalla pannulla voissa noin 2–3 minuuttia per puoli ja nosta hetkeksi leikkuulaudalle vetäytymään. Tarjoile paistetut rinnat kastikkeen ja vaikkapa paistettujen ruusukaalinlehtien kera.